8 december 2023

Bunge slaat eerste paal voor fabriek op Hoogtij

Opgewekte gezichten bij het slaan van de eerste paal voor de nieuwe duurzame fabriek van Bunge in Zaanstad. Het bedrijf zegt hiermee een cruciale stap te zetten op het gebied van haar toekomstige bedrijfsvoering. De nieuwe vestiging van Bunge verrijst op Industriepark Hoogtij langs het Noordzeekanaal.
De eerste paal werd geslagen door (op de foto v.l.n.r.) Arthur van Dijk (Commissaris van de Koning), David Vandermeersch (Vice president Europe, Middle East & Africa), Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam), Bart Althuizen (Project Director) en Jan Hamming (Burgemeester van gemeente Zaanstad).

De nieuwe fabriek van Bunge (Loders Croklaan) vervangt de raffinaderij op de Maasvlakte in Rotterdam. Ook de huidige vestiging van Bunge in Wormerveer verhuist naar de nieuwe locatie. Naar verwachting is de fabriek in de zomer van 2025 operationeel.

Minder CO2-uitstoot
De nieuwe fabriek wordt volgens de laatste technologische standaarden gebouwd, wat resulteert in een zeer efficiënte en duurzame fabriek. Zo streeft Bunge naar een directe energiebesparing van 40 procent en een CO2-reductie van 90 procent in 2030.  Het project getuigt van een gezamenlijke inzet om milieuvriendelijke praktijken te omarmen en de industrie te transformeren. Bunge, Provincie Noord-Holland en Port of Amsterdam bundelen hun krachten om deze overgang te faciliteren en zo een duurzame toekomst voor de regio te waarborgen.

Meer producten
Met de nieuwe fabriek is Bunge in staat een breder en innovatiever product-portfolio van duurzame plantaardige oliën en vetten aan te bieden, dat beter aansluit bij de toekomstige marktvraag. Wij zijn blij met de vestiging van deze fabriek in het havengebied. Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam: ‘Het historische sterke food-cluster in het Noordzeekanaalgebied wordt met deze nieuwe fabriek verder uitgebreid en verduurzaamd. Als haven versterken wij onze positie in de agri-producten en -lading. Dat is belangrijk voor de regio en de haven. We zijn dan ook blij met de komst van deze fabriek en het commitment van Bunge ten aanzien van een ontbossingsvrije en duurzame handelsketen.’

Deel dit artikel