27 oktober 2023

Port of Amsterdam op cacaomissie in Ghana, Ivoorkust en Nigeria

Als grootste importhaven van cacao zet Port of Amsterdam in op een duurzame ontwikkeling van de cacaoketen. Het havenbedrijf vindt een nauwe samenwerking met exporterende landen daarom van essentieel belang.

Om die woorden kracht bij te zetten bezocht een delegatie van cacao gerelateerde bedrijven uit het Noordzeekanaalgebied in september de West-Afrikaanse landen Ghana, Ivoorkust en Nigeria. Het doel van deze cacaomissie was de samenwerking tussen de havens van beide landen en de cacao sector verder te versterken.

Rap tempo
Ivoorkust en Ghana ontwikkelen zich in een rap tempo. In de havens van Tema, Takoradi en Abidjan zijn nieuwe containerterminals opgeleverd en de moderne cacao verwerkende fabrieken van onder andere Cargill, Barry Callebaut, OFI en Niche Cocoa zijn alweer sinds 15 jaar actief. Zo werken in de fabriek van Cargill in totaal 600 mensen. De cacao die daar wordt verwerkt, gaat direct via zeevaart naar de Amsterdamse haven.

Memorandum of Understanding
Tijdens het bezoek aan Ghana is een Memorandum of Understanding getekend met de havenautoriteit van Ghana (GPHA). Deze Memorandum of Understanding onderstreept het belang van goede samenwerking tussen Ghana en Amsterdam om de handelsstromen tussen beide landen te optimaliseren en verduurzamen. Naast het bevorderen van goederenstromen tussen Ghana en Amsterdam, draagt deze samenwerking ook bij aan de verdere ontwikkeling van de havens van Ghana op het gebied van onder andere duurzaamheid, digitalisering en veiligheid.

Deel dit artikel