25 november 2021

Eerste lading cacao van het seizoen bereikt haven van Amsterdam

Het cacaoseizoen is begonnen! Medio deze maand arriveerde het eerste vrachtschip de Transwind met een grote lading cacao aan de kade van Katoennatie Amsterdam. Amports nam met Port of Amsterdam een kijkje bij het losproces en maakte een leuke reportage van een proces waarmee de haven zich al decennia onderscheidt

De Trandswind bracht 11.500 ton cacaobonen vanuit Ivoorkust, de grootste exporteur van cacao, naar de haven van Amsterdam. Het schip is in totaal zo’n 13 dagen onderweg geweest. Bij Katoennatie worden de bonen gelost, geïnspecteerd, gewogen en naar de opslagloods gebracht. Vanuit de loods worden de cacaobonen naar de verwerkende cacao industrie gebracht.

Het ‘cacaoseizoen’ loopt van ongeveer half oktober tot half januari. In deze periode wordt zo’n 650.000 ton cacaobonen naar de Amsterdamse haven verscheept. De Amsterdamse haven is dé haven voor de import van cacao. Samen met Zaanstad vormen wij de grootste cacaocluster ter wereld. Alle activiteiten komen hier samen. Van de op- en overslag van cacao, tot de duurzame ontwikkeling van de cacaosector.

Deel dit artikel