23 november 2021

Eerste officieuze schutting in Zeesluis IJmuiden

De Petrel Pacific was begin deze week met bestemming Amerikahaven (GPS) het eerste zeeschip dat werd geschut in Zeesluis IJmuiden. Daarmee hadden ook de nautische diensten Port Towage Amsterdam en het Corps van Vletterlieden een primeur. De sleepdienst bracht de olietanker in de juiste positie, waarna de vletterlieden het vaartuig vastmaakten. Zeesluis IJmuiden is de grootste in zijn soort ter wereld.

Vletterlieden-voorzitter Mark Emmelot smult bij het zien van zoveel actie in de grootste zeesluis ter wereld. “Je kunt je voorstellen dat we hebben uitgekeken naar dit moment. En het verliep gesmeerd. Nou was het ook een prachtige dag vandaag met een kalm briesje en weinig stroming. De komende weken moet tijdens testen met andere schepen onder andere weersomstandigheden worden bekeken of ons nog verrassingen te wachten staan.”

Emmelot krijgt bijval van Peter Maanders van Port Towage Amsterdam: “Voor de nautische diensten op het Noordzeekanaal is dit een belangrijk moment. In de eerste plaats omdat we schutten in een compleet nieuwe sluis, waarvan we de effecten nog niet allemaal bekend zijn. Maar het is ook spannend om te gaan meemaken wat de nieuwe zeesluis de havens van Amsterdam ons allemaal gaat brengen.”

Zeesluis IJmuiden wordt officieel eind januari 2022 in gebruik genomen. De grootste zeesluis meet 500 x 18 x 13 meter en is daarmee de grootste in ter wereld in zijn soort.

Oud en nieuw. Links de Petrel Pacific in Zeesluis IJmuiden. Rechts een schutting in de Noordersluis (1929)
Deel dit artikel