1 september 2021

Eerste vaccinatie voor zeevarenden in Zeemanshuis Amsterdam

Victor Everhardt (Wethouder Economische Zaken), Paul Wevers (Voorzitter van ondernemersvereniging ORAM), Lisette van Breugel (Raad van Bestuur Arbo Unie) en Milembe Mateyo (Havenmeester) waren vandaag getuige van de eerste vaccinatie voor Amsterdamse zeevarenden. Dat gebeurde in het gerenoveerde Zeemanshuis (Seamen’s Centre) in Westpoort, tevens vaccinatie-locatie.
Beeldmerk: Ebbes Fotografie

Apart van de reguliere vaccinatieprogramma’s werden medio juni ongeveer 50.000 vaccins, in termijnen, beschikbaar gesteld voor zeevarend personeel. Vanwege het werk over alle grenzen heen bleek het reguliere programma niet geschikt. Een andere aanpak was daarom noodzakelijk.

Janssen-vaccins
Alle zeevarenden die werken op zeeschepen onder Nederlandse vlag of in Nederlands beheer kwamen vanaf juni in aanmerking voor een van de vijftigduizend beschikbare Janssen-vaccins. Belangrijk is namelijk dat één vaccinatie voldoende bescherming tegen het virus biedt en dat locaties via diverse havens goed te bereiken zijn en waar de afspraken flexibel in te plannen zijn.

Eerste vaccinatie voor zeevarenden bij het Zeemanshuis
Op 1 september 2021 werd het landelijk covid-19 vaccinatieprogramma voor zeevarenden uitgebreid naar alle zeevarenden die werken op schepen die de havens van Delfzijl-Eemshaven, Amsterdam-IJmuiden, Rotterdam-Dordrecht-Moerdijk en Vlissingen-Terneuzen aandoen. In Amsterdam bood het Seamen’s Centre Amsterdam aan geheel belangeloos als vaccinatie locatie voor deze doelgroep te dienen.

Tussen de wal en het schip
Zeevarenden hebben sinds de uitbraak van de coronacrisis letterlijk en figuurlijk tussen wal en schip gelegen. Ze konden vaak maandenlang niet worden afgelost of vanwege internationale reisbeperkingen niet de grens over. Het is dus van uiterst belang dat zeevarend personeel zo snel mogelijk volledig gevaccineerd worden, schetst de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

Deel dit artikel