10 december 2019

Femke Halsema stelt havenbedrijven gerust: tot 2040 mogen jullie blijven

De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema gaf vrijdag 29 november op het 74ste Havengildediner een speech waar na afloop niet alleen luid op werd geapplaudisseerd maar ook veel over werd gesproken. Halsema sprak namelijk over de toekomstige woonwijk Haven-Stad en herinnerde het publiek aan de belofte uit 2010. De havenbedrijven die gevestigd zijn in de toekomstige woonwijk Haven-stad mogen daar tot 2040 blijven.

Met haar woorden over de toekomst van de haven en de bestemmingsplannen van de nieuwe woonwijk Haven-Stad stelde Burgemeester Halsema de vele aanwezige havenbedrijven gerust. De havenbedrijven die hier gevestigd zijn mogen namelijk tot 2040 in het gebied blijven. Deze belofte werd door het vorige stadsbestuur in 2010 gedaan, maar wegens het tumult rondom het vertrek van het stadsbestuur ontstonden er twijfels over de voortzetting van deze belofte. Halsema verzekerde dat het huidige stadbestuur deze belofte zeker niet was vergeten.

De speech leverde haar een groot applaus van het havenbedrijfsleven op. De burgemeester herinnerde het publiek niet alleen aan de belofte, maar kwam ook met lovende woorden voor de bedrijven in en rondom het Noordzeekanaalgebied. “U bent in de goede en slechte tijden trouw gebleven aan onze haven, daar mogen we onszelf als stadsbestuur best vaker aan herinneren. Hoe dankbaar we ook zijn voor de techbedrijven die in onze stad neerstrijken, zij kunnen morgen hun laptop dichtklappen en elders in de wereld kantoor houden. U bent verknocht aan onze haven en biedt meer dan 60.000 mensen werk.”

Q&A met Jort Kelder als de moderator van de avond

Zowel de burgemeester als Annemarie Manger, voorzitter van Amports, blijven het belang van samenwerken opperen. De haven hoort namelijk bij de stad en vice versa. We moeten het samen doen. Dit ook met het oog op de energietransitie. Zo riep de voorzitter op om de haven meer te laten zien aan de stad, zodat ook de havenbedrijven een cruciale rol kunnen spelen in de energietransitie.

Deel dit artikel