18 juli 2023

FincoEnergies introduceert biomethanol in de Amsterdamse haven

FincoEnergies en Port of Amsterdam hebben een samenwerking tot stand gebracht die de maritieme sector een stap dichter bij schone en emissievrije scheepvaart brengt. Als resultaat van deze samenwerking heeft FincoEnergies een vergunning verkregen om biomethanol te leveren aan maritieme klanten binnen het Amsterdamse havengebied.

FincoEnergies is de eerste aanbieder in Nederland die dit specifieke product op operationele wijze levert. Dankzij een volledig duurzaam productieproces, van bron tot gebruik, kan biomethanol een gecertificeerde CO2-reductie van maar liefst 92,4% realiseren in vergelijking met conventionele fossiele brandstoffen. FincoEnergies zal biomethanol aanbieden onder het merk GoodFuels.

Belangrijke stap in verkleinen ecologische voetafdruk maritieme sector

Biomethanol, een hernieuwbare en duurzame brandstof, vormt een cruciale stap in het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de maritieme sector. Met deze ontwikkeling dragen FincoEnergies en Port of Amsterdam bij aan de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.

In de afgelopen maanden heeft een speciaal projectteam zich ingespannen om biomethanol beschikbaar te maken voor gebruik op het water. FincoEnergies heeft zijn volledige logistieke infrastructuur aangepast om het product snel en efficiƫnt te kunnen leveren. Vervolgens hebben Port of Amsterdam en Port of Rotterdam een veiligheidsaudit uitgevoerd, waarna de vergunning voor het leveren van biomethanol aan FincoEnergies is verleend.

Duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunen met biomethanol

“FincoEnergies blijft voortdurend zoeken naar diverse duurzame energiedragers die zowel op het land als op het water kunnen worden ingezet. Ons doel is om onze klanten optimaal te ondersteunen bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelstellingen”, aldus Daan Faber, Project Manager Business Innovation. “We zien biomethanol als een effectieve en schaalbare manier om de uitstoot van de maritieme sector op korte termijn te verminderen. Het is waardevol om te zien dat onze visie ook door onze partners wordt gedeeld. Dankzij de goede samenwerking met Port of Amsterdam kunnen we nu beginnen met het leveren van deze duurzame brandstof.”

“Wij feliciteren FincoEnergies met deze belangrijke nieuwe stap in hun missie om klanten te helpen bij hun energietransitie,” zegt Roon van Maanen, Directeur Energy & Circular Industry van Port of Amsterdam. “Het kunnen aanbieden van biomethanol in het Amsterdamse havengebied sluit aan bij de visie van Port of Amsterdam om een voortrekker te zijn in de energietransitie. Dankzij onze samenwerking met FincoEnergies komen we weer een stap dichter bij een groenere haven en een krachtige, veerkrachtige maritieme industrie.”

Toekomstige uitbreiding van biomethanol in de maritieme sector

FincoEnergies en Port of Amsterdam streven naar uitbreiding van het gebruik van biomethanol in de maritieme industrie. Door samenwerkingen aan te gaan met reders, exploitanten en andere havens willen zij de beschikbaarheid en het gebruik van deze duurzame brandstof vergroten. Op die manier dragen ze gezamenlijk bij aan een schonere maritieme sector en een betere wereld voor toekomstige generaties.

Deel dit artikel