30 april 2021

Foto-expositie over de haven bij priklocatie NDSM-werf

Zien hoe de haven zich ontwikkelt na de Tweede Wereldoorlog tot in de toekomst? Dat kan vanaf heden als je een anti-corona vaccinatie haalt in de NDSM-loods. Moet je daar niet zijn dan is de nieuwe foto-expositie ‘Handen in haven’ (1945 – 2025) van Amports ook online zien. Op korte termijn ook live voor het algemene publiek als de NDSM-loods de deuren weer opent

 

75-jarig bestaan Amports
De foto-expositie is samengesteld door Amports in het kader van het 75-jarig bestaan in 2020. De stichting is na de Tweede Wereldoorlog opgericht door het havenbedrijfsleven om de verwoeste haven weer een impuls te geven. Het doel was om aan de hand van een mooie reeks foto’s afkomstig uit de periode 1945 – 2020 het publiek en het bedrijfsleven te laten zien hoe werken (met je handen) in de haven van nu, straks en toen eruit ziet.

Galerie van 65 meter
Door de corona-epidemie is de ‘ode aan de sector’ tot nader orde uitgesteld, maar Amports is vindingrijk en presenteert nu in samenwerking met de NDSM-loods en Het Scheepvaartmuseum een voorproefje met 14 foto’s op groot formaat (3×4 meter) in een galerij van in totaal 65 meter breed. Hierin is de ontwikkeling van de haven te zien van 1945 tot en 2021 en biedt het tijdvak tot en met 2025 Amports de gelegenheid straks ook de haven van de toekomst te laten zien.

Priklocatie
De fotowand doet in eerste instantie dienst als scheiding tussen de priklocatie van de GGD en de units van de kunstenaars die zijn gehuisvest in het gebouw. Het algemene publiek kan ‘Handen in de haven’ bewonderen, zodra de NDSM-loods weer opent voor bezoekers. Vooralsnog blijft de galerie hangen tot en met augustus.

Annemie Wolff
De foto-expositie kwam tot stand in nauwe samenwerking met conservator Simon Kool (ex-Hollandse Hoogte en samensteller van de foto-expositie 125-jaar Noordzeekanaalgebied). Er zijn foto’s te zien van onder andere Annemie Wolff, Ben Burgers, Ad Windig, Louis van Beurden, Johannes Abeling, Machiel Kraaij, Benjamin Kotek en Freek Zonderland. De prints voor de galerij in de NDSM-loods zijn vervaardigd door M2 Printing uit Enkhuizen.

Informatie
Binnenkort verschijnt op deze pagina de online versie van de foto-expositie ‘Handen in de haven’. Voor vragen over de foto-expositie kunt u contact opnemen met Amports via amports@amports.nl.

Deel dit artikel