7 oktober 2020

Ga mee op cacao-expeditie in de haven van Amsterdam

De Amsterdamse haven is sinds mensenheugenis ‘s wereld grootste importhaven van cacao. Goede reden om op Havensafari te gaan. Dat kan vanaf oktober met een speciale expeditie waarin cacao de hoofdrol speelt. Altijd al benieuwd geweest naar de cacaohaven van Amsterdam? Vaar mee en ga op expeditie!

De Havensafari is een unieke boottocht die door het (normaal niet toegankelijke) westelijke havengebied van Amsterdam vaart. Deze zomer zijn vanaf half september (coronaproof) vaarten georganiseerd waarin de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van de havens op ludieke wijze toegelicht werd. In de overdekte terminals werden de stoere havenmedewerkers bezongen door lieftallige operazangeressen.

Bevlogen gids
Ook tijdens cacao-expeditie vertellen de bevlogen gidsen over de geschiedenis van Amsterdam en de rol die cacao daarin speelde en nog steeds speelt. Zij laten de bezoeker met andere ogen naar dit onbekende gebied kijken waarin jaarlijks 600.000 ton cacao wordt overgeslagen. We brengen een exclusief bezoek aan een van deze cacao loodsen met bergen van ‘het zwarte goud’.

Van boon tot cacao
Cacaobonen liggen gemiddeld vier jaar te wachten in Amsterdam voor ze worden geperst tot poeder en boter. Daarna wordt er suiker toegevoegd en maken deze bedrijven er letterlijk chocola van. Hoe dat in zijn werk gaat ontdekken de bezoekers van de cacao-expeditie; ze volgen de reis van boon tot reep. De ontwikkelingen staan trouwens niet stil. Zo heeft het duurzame bedrijf de Chocolatemakers zich in de havens gevestigd.

Zintuigenprikkelend
Met het comfortabele, deels overdekte schip, de Hembrug 1 – incl. bar met chocolade hapjes en proeverij- is deze ervaring een aanrader voor elke chocoladeliefhebber. En als extraatje zal Monsieur Chocolat een acte de présence geven om je vingers bij af te likken!

Meer informatie
De boot vaart op zaterdag en zondag, namelijk vanaf zaterdag 3 oktober van 16- 18 uur (vertrek vanaf Pier 14, A’dam) en op zondag van 13-15 uur (vertrek vanaf het Zaantheater, Zaandam) tot zondag 31 oktober. Meer info en tickets (A 29,50) zijn te koop via www.havensafari.nl

Deel dit artikel