13 mei 2022

Greenpeace blokkeert soja-schip in Noordersluis  

Greenpeace blokkeerde deze maand enige tijd de Noordersluis om aandacht te vragen voor de productie van soja die volgens de milieubeweging gepaard gaat met ontbossing en mensenrechtenschendingen. Een met sojabonen uit Brazilië gevuld vrachtschip kon daardoor niet het Noordzeekanaal in naar zijn eindbestemming. 
Foto: Kees Noorman

Greenpeace eiste met de actie dat de EU haast maakt met het aannemen van een ‘bossenwet’. Daarin staat dat bedrijven moeten kunnen aantonen dat voor hun soja geen natuur is verwoest of mensenrechten zijn geschonden. De milieuactivisten hingen enkele meters boven het water aan touwen voor de sluisdeuren. Die konden niet open zonder hen in gevaar te brengen.

Lek als een mandje
De nieuwe wet is in de maak, maar volgens Greenpeace duurt het te lang en is het voorstel dat er nu ligt volgens hen ‘zo lek als een mandje’. De actiegroep wil de toezegging van minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof en haar Europese collega’s dat de EU snel met een goede boswet komt. “Er is genoeg gepraat, elke twee seconden gaat er een stuk bos van twee voetbalvelden naar de knoppen”, aldus Greenpeace.

Schade
De blokkade zorgde voor enige vertraging bij circa negentien schepen die ook wilden binnenlopen. Bedrijven liepen daardoor schade op, volgens Jordy Husslage van Port of Amsterdam. De schepen zijn vervolgens via de grote zeesluis naar Amsterdam doorgevaren.

Deel dit artikel