17 januari 2023

Groene waterstof van Abu Dhabi naar Amsterdam

SkyNRG, Evos Amsterdam, Zenith Energy Terminals en Port of Amsterdam tekenen een Memorandum of Understanding met pionier Masdar om een logistieke keten voor groene waterstof tussen Abu Dhabi en Amsterdam te verkennen. Ook minister Hoekstra was aanwezig.
aanwezigen Maarten van Dijk (SKYNRG) Gertjan Nieuwenhuizen (Port of Amsterdam), Wopke Hoekstra (MinBZ), Dr Sultan Ahmed Al Jaber (Minister AVE), Ellen Ruhotas (Zenith Energy), Bart van de Meer (EVOS), Mohamed Jameel Al Ramahi (Masdar)

“Nederland wil graag groene waterstofcorridors ontwikkelen met grote toekomstige exportlanden als de Verenigd Arabische Emiraten”, vertelt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Nederland is volgens de minister sterk gepositioneerd om een waterstof-hub te worden voor de Noordwest-Europese markt. Hoekstra kijkt dus uit naar de verdere samenwerking tussen Nederlandse en VAE bedrijven in de waterstofsector.

Groene waterstof voor staal, scheepvaart en vliegtuigbrandstof
De ondertekenaars van de Memorandum of Understanding (MoU)bundelen hun krachten om een logistieke keten voor groene waterstof te ontwikkelen, met de focus op productie in Abu Dhabi en export naar Nederland via de haven van Amsterdam. De geëxporteerde groene waterstof zal worden geleverd aan cruciale Europese sectoren – duurzame vliegtuigbrandstof, staalproductie en bunkeren voor de scheepvaart – en ook aan nieuwe, opkomende Europese afnemers, via pijpleiding, truck en binnenvaart. De partijen zullen samen diverse transportmethodes voor waterstof verkennen, met een focus op zogenoemde liquid organic hydrogen carriers en vloeibare waterstof.

Decarbonisatie
Masdar is één van de voorlopers in schone energie en lanceerde in december een speciale groene waterstof business unit. De energieleverancier gelooft dat groene waterstof een veelbelovende energiebron is voor cruciale sectoren, om zo mondiale decarbonisatie te ondersteunen. Om deze reden sluit Masdar partnerships zoals de MoU met Port of Amsterdam, SkyNRG, Evos Amsterdam en Zenith Energy Terminals.

Port of Amsterdam werkt nauw samen met commerciële partijen die werken aan groene waterstofontwikkeling in de haven van Amsterdam. SkyNRG, een mondiale leider in duurzame vliegtuigbrandstof (SAF in de Engelse afkorting), ontwikkelt een netwerk van SAF productiefaciliteiten die groene waterstof nodig hebben als input. Zenith Energy Terminals en Evos Amsterdam zijn de exploitanten van een paar van de meest prominente meng- en opslagterminals in de haven, waarbij Zenith een supply chain voor vloeibare waterstof ontwikkelt en Evos Amsterdam werkt aan een liquid organic hydrogen carrier supply chain.

Deel dit artikel