24 april 2019

Grootste groene waterstofcluster in Europa

Nouryon, het voormalige AkzoNobel Specialty Chemicals, Tata Steel en Port of Amsterdam onderzoeken de haalbaarheid van een groen waterstofcluster in de regio Amsterdam. Groene waterstof maakt energietransitie mogelijk, maar de ontwikkeling van waterelektrolysetechnologie staat nog in de kinderschoenen. De ambitie van het trio is om samen meters te gaan maken.
Met energie van windparken op zee waterstof maken. Dat lijkt te gaan gebeuren. Er zijn serieuze plannen voor mega grote fabrieken bij Amsterdam en in Noord-Duitsland.

“Zonder waterstof gaan we het niet redden om in 2050 CO2-neutraal te worden, stelt Knut Schwalenberg, directievoorzitter Nederland bij Nouryon tijdens de presentatie over de nieuwe samenwerking. “Het ontbreekt echter nog aan een commerciële technologie om waterstof uit water te produceren.”

Groene waterstof voor duurzame industrie

Een haalbaarheidsstudie van Nouryon, Tata Steel en Port of Amsterdam moet de ontwikkeling van groene waterstof de benodigde boost geven. De haalbaarheid van een 100 megawatt waterelektrolysefabriek met een maximale jaarlijkse productiecapaciteit van 15.000 ton waterstof plus zuurstof is daarin de eerste stap. ‘De zonnepanelen en windmolens komen niet uit Nederland. Misschien de waterelektrolyse straks wel’

Wind voedt installatie

De installatie komt op het terrein van Tata Steel in IJmuiden te staan. Hernieuwbare energie uit windparken op de Noordzee gaat de installatie voeden. De winst in termen van CO2-besparing? Volgens de partijen moet een jaarlijkse CO2-reductie van 350.000 ton met deze eerste installatie mogelijk zijn. Dat is gelijk aan de uitstoot van 40.000 huishoudens.

Opschaling van waterelektrolyse

Nouryon wordt de beheerder van de fabriek en Tata Steel zet het zuurstof in om zijn productieprocessen te verduurzamen. De rol van de Port of Amsterdam omvat de infrastructuur voor de verdere distributie van de groene waterstof. Dit kan de basis vormen voor de ontwikkeling van nieuwe industrieën en emissievrij transport in de regio Amsterdam.

Vanaf 2050 CO2-neutraal

De ambitie is om de technologie verder op te schalen. “Het is een bouwsteen om in de toekomst grote hoeveelheden waterstof beschikbaar te maken”, zegt Theo Henrar, directievoorzitter Tata Steel Nederland. De staalproducent produceert zelf ook waterstof maar heeft daarnaast grote volumes van externe partijen nodig om vanaf 2050 CO2-neutraal te zijn. 

Kansen voor de economie

Een groen waterstofcluster biedt niet alleen kansen voor de energietransitie. Het biedt ook perspectief voor de circulaire ambities. Zo gaat het trio kijken of er nieuwe grondstoffen gemaakt kunnen worden uit waterstof en de emissies uit staalproductie. Ook is het mogelijk om groene waterstof in te zetten voor de productie van kunststoffen. 

Het project kan overigens meer opleveren dan een bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen en het realiseren van een circulaire economie. Nederland kan zichzelf namelijk als koploper op het gebied van waterstof op de kaart zeten. Maar dan moet er wel snel geschakeld worden. Ook door de overheid, waarvan de partijen hopen dat zij het project ondersteunt. “Andere landen denken ook aan waterstof. De zonnepanelen en windmolens komen niet uit Nederland. Misschien de waterelektrolysetechniek straks wel”, aldus Schwalenberg. Een investeringsbesluit wordt in 2021 genomen.

Deel dit artikel