31 maart 2022

Grootste lading cacaobonen ooit in Amsterdamse haven

Bijna 23.000 ton cacaobonen bracht het schip de MV Teal Bay deze week bij het veem Katoen Natie in de Westhaven. Het is de grootste lading cacaobonen ooit die in één keer aankwam in de Amsterdamse haven. Het schip, afkomstig uit Ghana, werd in enkele dagen gelost en de bonen werden opgeslagen in de loodsen.

‘Deze megabulkverscheping van 22.300 ton cacaobonen is heel bijzonder’, vertelt Eugene Bleekemolen commercieel directeur van Katoennatie Amsterdam. ‘De hoeveelheid lading dat gelost wordt verschilt nog wel eens, maar dit is toch wel een uitschieter.’ Bleekemolen en betrokken partners OFI (Olam Food Ingredients) en Cargill Cocoa & Chocolate – waar de bonen voor werden geleverd – aanschouwen samen met Koen Overtoom en Jaïr de Pauw van PoA de lossing en zijn trots. Bij de lossing werden de bonen in de nieuwe bulkcacao loodsen van Katoennatie opgeslagen. De cacaobonen worden daarna gedeeltelijk per truck maar vooral per binnenvaartschip aan de cacao verwerkende industrieën afgeleverd , in dit geval OFI en Cargill. Daar wordt er cacaboter, cacaomassa en/of cacaopoeder van gemaakt wat weer de bestanddelen zijn voor de productie van chocolade.  

Schildje voor de kapitein
Jaïr de Paauw, Commercieel Manager bij Port of Amsterdam, heeft aan de kapitein van MV Teal Bay het schildje van Port of Amsterdam uitgereikt om dit heugelijk moment te vieren en het schip een warm onthaal te geven.  

Duurzame initiatieven
Niet alleen de hoeveelheid lading speelt een rol bij Katoen Natie. Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Zo zijn bijvoorbeeld alle daken voorzien van zonnepanelen. De loodsen zijn uitgerust met sensoren met led verlichting en in de loodsen voor cacao halffabrikaten rijden alle heftrucks elektrisch. En mocht er infestatie behandelingen moeten plaatsvinden, dan gebeurt dat door middel van behandelkamers met zuurstof onttrekking in plaats van met chemische middelen. Duurzaamheid en verduurzaming staat bij alle Business Units van de groep Katoen Natie hoog in het vaandel: Verduurzamen doen wij voor en met onze klanten en partners, verduursamen dus. ‘Cocoa warehousing’ professionaliseren naar ‘Cocoa carehousing’ is daar een onderdeel van, aldus Eugene Bleekemolen.

Goede initiatieven om de cacao industrie te verduurzamen moet volgens Port of Amsterdam gestimuleerd worden. ‘Port of Amsterdam gaat voor duurzame lading en trekt samen met partners op om deze doelen te bereiken’, vertelt Jaïr de Paauw. De ontwikkelingen bij Katoennatie is hiervan een goed voorbeeld.

Deel dit artikel