31 mei 2024

Grote evacuatie oefening Kustwacht IJmuiden

Hoe evacueer je snel en slim honderden mensen vanaf een ferry? Wat is er nodig om iedereen veilig naar de wal te brengen? En hoe kunnen hulpdiensten daarvoor het beste samenwerken? Dit oefent de Kustwacht zaterdag 1 juni in IJmuiden, samen met onder meer de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, Veiligheidsregio Kennemerland en Port of Amsterdam.

Tijdens deze grootschalige evacuatieoefening werken verschillende hulporganisaties samen om de opvarenden van de DFDS-ferry ‘Princess Seaways’ in veiligheid te brengen. Uiteindelijk brengen zij al die opvarenden aan land. Hier worden onder andere schepen, reddingboten, helikopters, een vliegtuig, (hulpverlenings)voertuigen, meldkamers en crisisteams voor ingezet.

Onder druk
Dit zogeheten LIVEX-event is een mooie testcase voor betrokken om te kijken hoe de samenwerking onder druk verloopt. Aan het rollenspel doen naast de Kustwacht de Veiligheidsregio Kennemerland, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Port of Amsterdam, het Rode Kruis en Rijkswaterstaat mee. Het doel is naast het trainen van de eigen vaardigheden, om met elkaar te oefenen. Zodat al deze partijen hun rol weten bij een massa-evacuatie vanaf zee.

Meer locaties
De LIVEX speelt zich af voor de kust van IJmuiden, rondom de Vissershaven, de Noordersluisweg en de Felison Terminal in IJmuiden. Daarnaast wordt voor de voorbereidingen ook de Felison Cruise Terminal gebruikt. Verder doen het Kustwachtcentrum in Den Helder en de meldkamer in Haarlem mee aan de oefening. De deelnemers aan de oefening proberen de overlast voor omwonenden en omringende bedrijven zoveel mogelijk te beperken. Toch valt geluidshinder niet uit te sluiten. De oefening vindt plaats op 1 juni tussen 10:00 en 14:30 uur.

Deel dit artikel