23 februari 2021

Haven krijgt nieuwe fabriek voor synthetische kerosine

De Amsterdamse start-up Synkero gaat in Westpoort een fabriek bouwen voor de productie van synthetische duurzame kerosine. De fabriek komt op een locatie waar al een kerosine-pijplijn ligt die naar Schiphol leidt. De oplevering is gepland in 2027. Synkero’s ambitie is per jaar 50.000 ton van deze zogeheten e-fuel te produceren. Duurzame productie van vliegtuigbrandstof is van groot belang voor het halen van de klimaatdoelen. De brandstof wordt gemaakt met behulp van groene waterstof en CO².
Synthetische kerosine straks gemeengoed op Amsterdam Airport Schiphol

De huidige generatie vliegtuigmotoren hebben vloeibare brandstoffen nodig en kunnen op korte termijn niet overschakelen op alternatieve energiebronnen, zoals waterstof en elektriciteit. Duurzame kerosine is daarmee de oplossing om de CO2-uitstoot in de luchtvaart drastisch te verminderen. Deze vliegtuigbrandstof is een zogenoemde ‘drop-in’ brandstof, wat betekent dat het gemengd kan worden met fossiele kerosine. Er zijn geen verdere aanpassingen in de infrastructuur, motoren of aan apparatuur vereist.

CO2 als grondstof
Voor de productie van duurzame kerosine bestaan verschillende technologieën. Eén van die technologieën is de synthetische route. De grondstof voor deze ‘e-fuel’ is CO2 dat wordt afgevangen vanuit de industrie of direct uit de lucht. De CO2 wordt samen met groene waterstof via een chemisch proces omgezet naar synthetisch kerosine. Synthetische duurzame kerosine voorkomt controverse als landgebruik en ontbossing, is schaalbaar en wordt gezien als een belangrijke component om de luchtvaart te verduurzamen.

Start-up
Synkero is een projectontwikkeling start-up en gaat voor de realisatie van de nieuwe fabriek en de productie van synthetische kerosine een samenwerking aan met Port of Amsterdam, Royal Schiphol Group, SkyNRG en KLM. Het project zal aansluiting zoeken met duurzame initiatieven in het Noordzeekanaalgebied. Waaronder Hermes, het groene waterstofproject in het Noordzeekanaalgebied.

De toekomstige grid in de haven van Amsterdam: synthetische kerosinefabriek en toeleveranciers.

Leefbaar
Joost Brinkman, Managing Director Synkero: “Om de wereld leefbaar te houden is het belangrijk dat ook de luchtvaart verduurzaamt. Het is echter ook één van de meest uitdagende sectoren om emissievrij te maken. Samenwerking, technische innovatie en Europees beleid zijn hiervoor cruciaal. We zijn dan ook verheugd dat we Synkero hebben opgericht en met verschillende partners de volgende stappen gaan zetten richting de bouw van een fabriek voor de productie van synthetische luchtvaartbrandstof.”

Past in de strategie
Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam: “Het verduurzamen van de luchtvaart is heel belangrijk voor de regio en voor Nederland. Een fabriek in onze haven die duurzame kerosine op een circulaire manier produceert past naadloos bij onze strategie om voorloper te zijn in de energietransitie. Dit is een geweldig initiatief en wij zijn dan ook trots om onderdeel te zijn van deze grote transitie.”

Deel dit artikel