25 mei 2023

Haven krijgt power-to-liquid fabriek

Zenith Energy Terminals en het Duitse INERATEC tekenden deze maand een MOU om een fabriek voor e-brandstoffen te bouwen in de haven van Amsterdam. Zenith is één van de grootste opslagterminals in Westpoort. De Power-to-Liquid fabriek zal hernieuwbare energie omzetten in duurzame vloeibare brandstoffen. De fabriek, die gepland staat voor voltooiing in 2027, zal een jaarlijkse productiecapaciteit van 35.000 ton hebben en gevestigd zijn op het terrein van Zenith Energy Terminals.
Koen Overtoom, CEO is erg blij met de plannen van Zenith Energy Terminals en INERATEC

Groene waterstof
Voor de productie van e-brandstoffen zijn groene waterstof en CO2 nodig. Groene waterstof zal zowel lokaal geproduceerd als geïmporteerd worden, terwijl de CO2 wordt afgevangen bij Nederlandse industrieën. Het doel van de fabriek is om duurzame kerosine, CO2-neutrale benzine en schone diesel te produceren, waarmee de luchtvaart-, scheepvaart- en wegtransportsectoren worden bediend.

Keuze voor Amsterdam
De keuze voor de haven van Amsterdam als locatie voor deze samenwerking tussen Zenith Energy Terminals en INERATEC is gebaseerd op de bestaande infrastructuur in de haven en de beschikbaarheid van groene waterstof en CO2. Bovendien wordt de strategie van Port of Amsterdam op het gebied van energietransitie en circulaire economie gezien als een belangrijke stimulans. Met de komst van deze nieuwe fabriek wordt de positie van de Amsterdamse haven als duurzaam energieknooppunt verder versterkt.

Ideale partner
“Wij zijn verheugd om samen te werken met INERATEC en hen de mogelijkheid te bieden om e-brandstoffen te produceren. De terminal van Zenith Energy in Amsterdam is een ideale partner en we zijn blij dat we INERATEC toegang kunnen bieden tot onze uitgebreide expertise in energiebehandeling, sterke toeleveringsketens en belangrijke logistiek”, aldus Jeff Armstrong, CEO van Zenith Energy Terminals.

Past bij ambities
“Port of Amsterdam is erg blij met de plannen van Zenith Energy Terminals en INERATEC”, aldus Koen Overtoom, CEO. “Deze ontwikkeling sluit nauw aan bij onze strategische ambities en onderstreept de sterke concurrentiepositie van de Amsterdamse haven als duurzame brandstoffen-hub. Zenith en INERATEC lopen voorop in de ontwikkeling en wij ondersteunen dergelijke initiatieven graag.”

Deel dit artikel