18 maart 2020

Haven van Amsterdam weert voorlopig cruiseschepen

De haven van Amsterdam weert voor onbepaalde tijd zee- en riviercruise schepen om verspreiding van het coronavirus via deze weg in te dammen. Door de maatregel en eerdere annuleringen komen er in maart en april 14 minder zeecruiseschepen aan bij de Passenger Terminal Amsterdam. Als de maatregel tot en met mei geldt neemt het aantal riviercruiseschepen af met 1061 aankomsten. Port of Amsterdam benadrukt dat de haven open blijft voor het overige scheepvaartverkeer
Veertien minder zeecruiseschepen op de PTA in maart en april

PTA-directeur Dirk de Graaff is aangeslagen door de economische gevolgen die de terminal treffen. “Dit jaar zouden er 114 zeecruiseschepen bij ons aanlopen; dat aantal gaan we bij lange na niet halen. De PTA wordt bovendien dubbel gestraft, omdat we behalve terminal ook event-locatie zijn”, aldus De Graaff. “Die business is de afgelopen weken helemaal opgedroogd.”

PTA-directeur Dick de Graaff: “Wij worden dubbel geraakt.”

Arbeidstijdverkorting
Als gevolg van de malaise heeft de PTA-directeur arbeidstijdverkorting voor zijn negen personeelsleden aangevraagd. “Dat is pijnlijk. Niet alleen voor ons, maar ook voor de mensen in de winkels die hier op begane grond zitten en afhankelijk zijn van ons. Het is te hopen dat we in mei weer operationeel zijn.”

Dagelijks overleg en meldpunt Corona
Op dit moment heeft Port of Amsterdam samen met de havenbedrijven en ondernemersvereniging ORAM dagelijks overleg over de ontwikkelingen en de impact op de operatie van de bedrijven. In die meetings wordt besproken of en waar er hulp nodig. Mocht u vragen hebben, ervaringen willen delen dan kunt u terecht bij: meldpuntcorona@portofamsterdam.com. Een team van accountmanagers inventariseert de vragen en komt daar dan zo snel mogelijk bij u op terug.  

Deel dit artikel