9 februari 2022

Havenbedrijfsleven aan het woord: AYOP

Amports grijpt de opening van Zeesluis IJmuiden aan voor een rondje langs het havenbedrijfsleven dat de komende jaren gebruik gaat maken van de nieuwe voordeur. De bouwers leverden een wereldprestatie. Trots overheerst en de verwachtingen zijn hooggespannen.

Ook Sylvia Boer, Directeur Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) is blij met de komst van de grootste zeesluis ter wereld.

“AYOP-leden kunnen door de nieuwe sluis grotere projecten aannemen”

Voor de leden van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) is het goed nieuws dat de nieuwe zeesluis van IJmuiden inmiddels operationeel is. “Voor de 115 leden van onze vereniging is de nieuwe sluis een heel goede ontwikkeling”, aldus Sylvia Boer, directeur AYOP. “Het Noordzeekanaalgebied, de havens en ons achterland worden daarmee toegankelijker.” Offshore werkschepen hebben soms exceptionele afmetingen. Deze grote zeegaande- en offshoreschepen kunnen nu onafhankelijk van het getij en dus tijdbesparend de havens en bedrijven in de regio bereiken. “Een werf als Damen Shiprepair Amsterdam, die actief is in het onderhoud van en reparaties aan onder andere offshoreschepen en installaties, is nu eenvoudiger en efficiënter te bereiken,” aldus Sylvia.

In de nabije toekomst verwacht de AYOP-directeur dan ook dat dankzij de verlenging en verbreding van het sluizencomplex grotere projecten aangenomen kunnen worden door de leden van de vereniging.

Decomissioning
Daarnaast is het een belangrijke ontwikkeling voor activiteiten op het gebied van decommissioning – ontmantelen – van oudere installaties op de Noordzee, een activiteit die sterk groeiende is in de regio. Er kunnen nu grotere en bredere vrachten door de sluis. Sylvia: “Een bedrijf dat daar beslist van zal profiteren is Decom Amsterdam, de state of the art ontmantelwerf die Koole Contractors vorig jaar in het Westelijk-Havengebied van de Amsterdamse haven opende. ”Daarnaast is de aanleg en opening van de nieuwe sluis natuurlijk een prachtig verhaal om aan relaties, potentiële klanten en toekomstige medewerkers te vertellen. Sylvia: “Het is goed om te kunnen laten zien dat er wordt geïnvesteerd in de nautische bereikbaarheid van deze regio.”

Special Zeesluis IJmuiden
De redactie van Ways to Sea, hét online magazine voor de havencommunity uit het Noordzeekanaalgebied, interviewde het havenbedrijfsleven en bestuurders uit de regio over de komst van de nieuwe zeesluis. Zo spraken wij Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam), gedeputeerde Zita Pels (Provincie Noord-Holland) maar ook Graham Wastell (Silver Star Agencies) en Mark Emmelot (Vletterlieden). Lees hun reacties in de Zeesluis IJmuiden special van het magazine Ways to Sea.

Deel dit artikel