16 februari 2022

Havenbedrijfsleven over Zeesluis IJmuiden: OBA Group

De eerste stormen heeft Zeesluis IJmuiden al overleefd en ook de eerste schepen hebben de grootste zeesluis ter wereld gepasseerd. Het havenbedrijfsleven is trots op de komst van het nieuwe waterwerk.  Amports grijpt de opening van Zeesluis IJmuiden aan voor een rondje langs het havenbedrijfsleven dat de komende jaren gebruik gaat maken van de nieuwe voordeur.
OBA Bulk Terminal

Amports sprak Jeroen van der Neut Managing Director bij OBA Group ( OBA Bulk Terminal en IGMA Bulk Terminal)

De wittebroodsweken van de nieuwe zeesluis in IJmuiden verlopen prima, zegt Jeroen. “Het blijkt in de praktijk de afgelopen weken prima te werken. Dat is een goed signaal.” De nieuwe sluis levert ook voordelen op. “Het feit dat je getijonafhankelijk kunt schutten is voor ons echt een vooruitgang, omdat schepen dan sneller bij ons aan de kade liggen dan in het verleden. Dat is voor ons, maar vooral voor onze klanten, een voordeel.”

Geen hinder tijdens de bouw

Van der Neut geeft aan nauwelijks hinder te hebben gehad tijdens de bouw van de sluis. “Nee, eigenlijk helemaal niet, de Noordersluis is prima in bedrijf geweest. Het was de afgelopen jaren echt een voorspoedig proces, in elk geval voor onze bedrijfsvoering. Dus ja, de nieuwe voordeur is een succes.”

We vragen Van der Neut, wat 2022 voor een jaar wordt. Na de opening van de sluis blijven er immers nog een goede 11 maanden over. “In 2021 hebben we IGMA overgenomen, en die extra agri bulk ladingstroom toegevoegd aan ons portfolio. We verwachten een druk jaar, met een goede hoeveelheid lading die onze kant op komt. En dat efficiënter dan voorheen dankzij de nieuwe sluis. Die zorgt immers voor een kortere doorlooptijd.”

Special Zeesluis IJmuiden
De redactie van Ways to Sea, hét online magazine voor de havencommunity uit het Noordzeekanaalgebied, interviewde het havenbedrijfsleven en bestuurders uit de regio over de komst van de nieuwe zeesluis. Zo spraken wij Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam), gedeputeerde Zita Pels (Provincie Noord-Holland) maar ook Graham Wastell (Silver Star Agencies) en Mark Emmelot (Vletterlieden). Lees hun reacties in de Zeesluis IJmuiden special van het magazine Ways to Sea.

Deel dit artikel