23 februari 2022

Havenbedrijfsleven over Zeesluis IJmuiden: VCK Logistics

Exact een maand geleden opende de Koning de grootste zeesluis ter wereld. Amports maakte een rondje langs het havenbedrijfsleven en blikt terug op de opening, de bouw én kijkt vooruit. Wat brengt Zeesluis IJmuiden de Amsterdamse haven?
Jeroen Brauns, Managing Director VCK Port Logistics

“Goed dat geïnvesteerd is in cruciale infrastructuur”
Jeroen Brauns, Managing Director bij VCK Port Logistics, plaatst de opening van de nieuwe zeesluis van IJmuiden in perspectief als we hem vragen of zijn onderneming nu activiteiten kan ondernemen die voor de bouw niet mogelijk waren. “Laten we vooral niet vergeten dat de oude sluis na al die jaren simpelweg aan vervanging toe was. Zonder die sluis is er geen grote haven in Amsterdam mogelijk. En er was voor die haven en voor alle bedrijven langs het Noordzeekanaal een nieuwe voordeur nodig.”

Goed signaal naar klanten
De oude sluis moest dus vervangen worden, “en de sluis die we nu hebben is efficiënter, want er kunnen meer schepen tegelijkertijd schutten en dat ook nog eens getij onafhankelijk.” Waarbij, voegt Brauns eraan toe, dat laatste vooral voor diepe schepen interessant is.

“Onderaan de streep gaat het om efficiency en om het feit dat deze sluis toekomstbestendig is.” Het is, vat de Managing Director samen, cruciale infrastructuur die nu vervangen is. “Daar hebben we in Nederland veel voorbeelden van, van cruciale infrastructuur die aan vervanging toe is, en hier is het gelukkig gebeurd.”

Daarmee straalt het bedrijfsleven in de regio ook naar klanten uit dat er fors geïnvesteerd wordt in dit havengebied. “Dat is een heel goed signaal”, vindt Brauns.

Goede communicatie tijdens de bouw
Last van de bouwperiode in IJmuiden heeft VCK Port Logistics niet gehad. “Er had hinder kunnen ontstaan bij slechte communicatie, maar daarvan was geen sprake. De communicatie van de bouwers naar ons was goed, en dat maakte het mogelijk dat wij adequaat konden communiceren met onze klanten.”

Special Zeesluis IJmuiden
De redactie van Ways to Sea, hét online magazine voor de havencommunity uit het Noordzeekanaalgebied, interviewde het havenbedrijfsleven en bestuurders uit de regio over de komst van de nieuwe zeesluis. Zo spraken wij Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam), gedeputeerde Zita Pels (Provincie Noord-Holland) maar ook Graham Wastell (Silver Star Agencies) en Mark Emmelot (Vletterlieden). Lees hun reacties in de Zeesluis IJmuiden special van het magazine Ways to Sea.

Deel dit artikel