29 juni 2023

Havenexperience De Terminal overspoeld met jongeren tijdens Zeehavendagen Amsterdam

Een HvA studentendag, bezoeken van diverse VMBO en MBO scholen uit de regio, een jongerendag van Gemeente Amsterdam. En niet te vergeten de kinderen die met hun ouders of opa en oma op pad zijn gegaan. Vier dagen lang was de haven een hub voor onderwijs en arbeidsmarkt. En dat smaakt naar meer.

Havenexperience De Terminal was een nieuwe attractie tijdens deze tweede editie van Zeehavendagen Amsterdam. Dé plek waar scholieren, studenten en werkzoekenden op interactieve wijze kennis maakten met havenwerkgevers en opleidingen uit de regio. Daarnaast waren er leuke activiteiten voor jong en oud. Varen met de douane of De Koperen Ploeg, ontsnappen uit een escaperoom, fietsen voor een smoothie of een demo met een Reachstacker bij Forkliftcenter. Ook aan de allerkleinsten werden gedacht. Zo was er een waterbak van Spliethoff waar kinderen met bootjes mochten spelen.

Werken in de haven
Scholieren en studenten die onder het mom van ”loopbaanoriëntatie en- begeleiding (LOB)” de haven bezochten gingen direct in gesprek met de aanwezige werkgevers. Of jongeren aan de haven denken wanneer zij toekomstplannen voor hun carrière maken is maar de vraag. De jongeren op bezoek bij De Terminal hadden namelijk geen idee dat de haven zo groot en divers is. Bij een haven denken zij aan boten, en niet perse aan technische beroepen of zelfs logistieke beroepen. En dat is een gemiste kans vinden de werkgevers in de haven. Werken in de haven is leuk! Je verdient er goed en je vindt er leuke mensen.

Dat de haven geen sexy imago heeft is bekend bij de werkgevers. Maar daar is verandering in te brengen. Zeehavendagen Amsterdam is een mooi initiatief die de haven als werkgever op de kaart moet zetten.

Succesformule De Terminal
Dat ook een Havenexperience werkt blijkt maar weer uit de positieve reacties die de organisatie heeft ontvangen. De combinatie van werkgeversstands met genoeg doe-activiteiten blijkt een succesformule te zijn. Ook op de aansluitende excursie naar een bedrijf in de haven wordt goed gereageerd. De haven met je eigen ogen aanschouwen doet natuurlijk veel meer dan wanneer je informatie krijgt via een beroepenstand. Dit jaar ontvingen we zo’n 450 jongeren in de haven. Een mooi aantal om mee af te trappen.

Deel dit artikel