18 oktober 2023

Haventechnici van de toekomst beginnen bij TASC

TASC (Tech Amsterdam Scholen Collectief) Amsterdam – de eerste technische VMBO-school in Amsterdam – opent de deuren voor de eerste ‘batch’ leerlingen met een affiniteit voor techniek. De middelbare school start op een tijdelijke locatie in Amsterdam Zuid-Oost. Daar gaat het de technici van de toekomst opleiden. Ook voor de haven, die gaat helpen.

Heel Nederland schreeuwt om technisch geschoold personeel. De tekorten zijn voelbaar en ieder initiatief om (jonge) mensen op te leiden of überhaupt te enthousiasmeren voor een toekomst in de techniek wordt breed omarmd. Ook het bedrijfsleven in de Amsterdamse haven kent personeelstekorten. Technische profielen, naast medewerkers met een logistieke achtergrond zijn gewild. En al helemaal met het oog op de energietransitie. Hiervoor heeft de haven echt knappe koppen nodig. Het blijkt echter nog een hele klus om deze prospects te werven voor een baan in de haven. Het ‘havenzaadje’ blijkt bij veel potentiële medewerkers niet op jonge leeftijd te zijn geplant, dus kiezen zij vaker voor een andere branche. Tijd om daar verandering in te brengen.

7 werelden van techniek
TASC is een VMBO-school die naast de reguliere vakken ook speciale technische vakken aanbiedt om de leerlingen voor te bereiden op een loopbaan in de techniek. De oude LTS of de ambachtsschool maakt dus wederom zijn opwachting in de onderwijswereld anno 2023. De leerlingen van de nieuwe technische school leren door het te doen en te werken met levensechte projecten van echte bedrijven die zich bevinden in de 7 werelden van techniek. De haven bevindt zich in twee werelden: De wereld van ontwerp, productie en wereldhandel en de wereld van energie, water en & veiligheid. Bedrijven kunnen binnen het thema gastlessen, stages of excursies verzorgen, zodat leerlingen direct kennismaken met het werkveld.

Doorstroom MBO
Een belangrijke ontwikkeling binnen de school is de doorstroom naar een technische MBO-opleiding. Hiervoor ontwikkelt TASC en Techcampus Amsterdam – een organisatie dat leerlingen een techniekervaring bezorgt – in samenwerking met onder andere het MBO College Westpoort (ROC van Amsterdam) en het Hout- en Meubileringscollege  een doorlopende leerlijn. Leerlingen van TASC worden op een zo goed mogelijke manier begeleidt naar de vervolgopleiding. En ook hier speelt het bedrijfsleven een belangrijke rol. Van een gastles of schoolreis naar een werkstage, naar uiteindelijk een potentiële medewerker. Een route wenselijk voor de student, de school en het bedrijf.

Werken in de Haven
Het zoeken van aansluiting bij zowel technische als logistieke opleidingen blijkt voor de havensector best belangrijk. Voordat potentiële medewerkers aan de slag kunnen in de haven moeten deze personen eerst worden geënthousiasmeerd. Door ‘havenlessen’ vroeg in het traject mee te geven en de theorie op de praktijk te laten aansluiten hoop je de horizon van de student te verbreden. Een handje vol studenten weten de haven te vinden en dat is niet voldoende.

Poetsen
Tijd om als havenbedrijfsleven de stap te zetten richting het onderwijs. Een aantal bedrijven uit het havengebied gaan dus ook aan de slag met TASC en het ROC van Amsterdam. Zij gaan de komende periode studenten meenemen naar de Amsterdamse haven. Ze vertellen over de werkzaamheden en bieden snuffelstages – of in het geval van MBO-studenten- werkstages aan. Niet lullen maar poetsen dus!

Deel dit artikel