24 april 2023

Hes Bulk Terminal verstevigt marktpositie in agri

Bij HES Bulk Terminal Amsterdam startte de bouw van een multifunctionele loods voor de opslag van agri-producten. Het bedrijf noemt de ontwikkeling een belangrijke stap binnen haar verduurzamingsstrategie. Waar nu nog 250.000 ton kolen worden opgeslagen, verrijst een moderne en flexibele loods met een capaciteit van 145.000 cbm. Een verdubbeling van de capaciteit en een serieuze reductie van de ruimte voor kolen.
Door symbolisch kolen te verwijderen trappen (vlnr.) Cees van Gent (CEO HES International), Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) en Jeffrey Touw (Manager Commercie Bouwbedrijf Vrolijk) de bouw af van de nieuwe hypermoderne loods voor de opslag van agri-producten.

Cees van Gent (CEO HES International), Koen Overtoom (CEO van Port of Amsterdam) en Jeffrey Touw (Manager Commercie Bouwbedrijf Vrolijk) verrichtten de officiële handeling die aan basis staat van de bouw van de agri-terminal. Naar verwachting neemt HES Bulk de loods in juli 2024 in gebruik.

Meest overdekt
De nieuwe loods bestaat uit 12 opsplitsbare vakken, waardoor het bedrijf efficiënt en flexibel inspeelt op de vraag vanuit de markt naar hoogwaardige overdekte opslag van agri-producten die naar de feed industrie gaan. Omdat een groot deel van de verlading overdekt gebeurt, heeft de nieuwe terminal minder last van weersinvloeden. De nieuwe loods zal ook een positief effect hebben op de stofhinder die soms in de omgeving wordt ervaren.

Aanpassing van de kade
Naast de vervanging van de twee oude loodsen wordt ook de weegtoren vervangen door twee nieuwe exemplaren én zorgt Havenbedrijf Amsterdam voor aanpassingen aan de kade zodat er straks meer kademeters bijkomen. Ook dit met het oog op de verdere uitfasering van kolen op de terminal.

Sterke ambitie
Cees van Gent over de uitbreiding binnen het bedrijf: “HES International heeft een sterke ambitie om haar activiteiten verder te diversifiëren door kansen te grijpen in de grondstoffen- en energietransitie. De HES Bulk Terminal Amsterdam locatie is hier een goed voorbeeld van. De overname van IGMA Amsterdam in 2021 en nu de bouw van deze nieuwe loods past naadloos in de strategie die gericht is op het versterken van de Agri & Minerals activiteiten. Maar ook het ontwikkelen van nieuwe logistieke diensten ter ondersteuning van bulkproductieprocessen op de terminal. Met de bouw van deze loods verstevigt HES Bulk Terminal Amsterdam haar positie nog verder als leidende droge bulk terminal in de haven van Amsterdam.”

Koen Overtoom noemt de veranderingen bij HES Bulk Terminal een belangrijke stap naar een toekomstbestendige multipurpose terminal en ziet een stap die goed is voor HES en voorde haven als geheel.

Deel dit artikel