24 april 2019

ICL neemt nieuwe fosfaat-unit in gebruik en heeft primeur

ICL heeft een nieuwe fosfaat recycling unit in gebruik genomen. Met deze nieuwe installatie zet ICL voortaan fosfaathoudende alternatieve bronnen in bij het maken van fosfaatmeststoffen op een schaal die uniek is in de wereld.

De eerste stap op weg naar een volledige fosfaatkringloop is ingezet en niet voor niets heeft haven van Amsterdam opnieuw de primeur. Aan de Fosfaatweg 28 in Amsterdam werd 100 jaar geleden al op grote schaal fosfaat geproduceerd door de voormalige Amsterdamsche Superfosfaatfabriek (ASF).

Niet oneindig
Fosfaat is essentieel voor de voedselproductie in de wereld. Zonder fosfaat geen groente of fruit. Boeren over de hele wereld gebruiken fosfaatmeststoffen om hun gewassen te laten groeien. Alleen is de voorraad ruwfosfaat in de bodem niet oneindig. Daarom haalt ICL voor de productie van meststoffen met deze nieuwe installatie – de Phosphate Recycling Unit – voortaan ook op grote schaal fosfaat uit alternatieve bronnen, zoals verbrandingsgassen van rioolslib en beendermeel.

Volledige fosfaatkringloop
Het biedt de samenleving daarmee een innovatieve circulaire oplossing en tegelijkertijd bereidt het ICL zich voor op een toekomst waarin ruwfosfaat wereldwijd schaarser wordt. Met de nieuwe recycling unit kan het bedrijf in Amsterdam nog vele jaren voort op een duurzame manier en doorgaan met het produceren van meststoffen die helpen de wereld van voedsel te voorzien. Deze installatie is nog maar het begin. De ambitie van ICL is om het aandeel van fosfaat uit alternatieve bronnen de komende jaren verder op te voeren, zodat het concern één van de internationale koplopers blijft op het gebied van fosfaatrecycling. Het uiteindelijke doel is een volledige fosfaatkringloop te realiseren.

Deel dit artikel