14 april 2020

Industriële brandweer havengebied operationeel

De nieuwe industriële brandweerpost in het Westelijk Havengebied van Amsterdam is operationeel en kan de tijdelijke kazerne weer verlaten. De nieuwe locatie is 24 uur per dag bezet. Als gevolg van de coronacrisis is er op dit moment geen twee ploegen dienst maar een 24-uurs rooster van kracht.

Het personeel bestaat uit zes bevelvoerders/teamleiders en 21 manschappen. Zij hebben de afgelopen maanden een intensieve opleiding gehad in industriële brandbestrijding en scheepsbrandbestrijding. Er is een industrieel voertuig met extra bluscapaciteit. Deelnemende bedrijven krijgen in ruil voor hun lidmaatschap een bedrijfsbrandweer die volledig getraind is op alle mogelijke scenario’s.

Publiek-private samenwerking
Het is een publiek-private samenwerking van drie partijen: de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland, Port of Amsterdam en bedrijven uit de haven. Ook ondernemersvereniging ORAM was betrokken bij de totstandkoming van de GBA. ORAM-directeur Kees Noorman: “Door een bundeling van krachten is calamiteitenbestrijding beter te organiseren. Dat is van groot belang in dit gebied met specifieke (brand)veiligheidsissues. Daarnaast laten de bedrijven in de haven hiermee gezamenlijk zien dat ze hun verantwoordelijkheid nemen.”

Rond 1 juli wordt de kazerne op Galwin opgeleverd. Voor meer informatie kijk op www.gbaamsterdam.nl

Deel dit artikel