24 februari 2022

Jan Lagasse nieuwe RvC-voorzitter Port of Amsterdam

Aandeelhouder gemeente Amsterdam heeft per 1 april 2022 Jan Lagasse benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van Port of Amsterdam. Hij volgt Jeroen de Haas op die per dezelfde datum, na negen jaar commissariaat, de RvC van Havenbedrijf Amsterdam verlaat.
Jan Lagasse
Jan Lagasse, nieuwe RvC-voorzitter Port of Amsterdam

De Vlaming Jan Lagasse (62) is een gerenommeerd bestuurder met een lange staat van dienst bij industriële ondernemingen, waaronder Dow Chemical, Corus en Fokker. In 2014 werd hij CEO van Zeeland Seaports dat in 2018 succesvol fuseerde met Havenbedrijf Gent tot het Nederlands-Belgische North Sea Port, waar hij co-CEO van werd.

Eind 2020 zette Lagasse een punt achter zijn mandaat bij North Sea Port en breidde hij zijn advies-, bestuurs- en toezichtfuncties verder uit. Zo werd hij zelfstandig strategisch adviseur van havens en havensteden, werd hij door het ministerie van Buitenlandse Zaken benoemd tot Honorair Consul-Generaal voor het Koninkrijk der Nederlanden in België en trad hij toe tot de Raad van Toezicht van een zorgnetwerk met ziekenhuizen en woonzorgcentra in Zeeland. Ook doceert Lagasse aan de Universiteit van Gent op het gebied van hedendaagse havenontwikkeling. Lagasse is getrouwd en heeft twee dochters.

Afscheid Jeroen de Haas
Met de benoeming van Lagasse treedt Jeroen de Haas (62) terug als RvC-voorzitter. Met zijn lange lidmaatschap, voornamelijk als commissaris en in de laatste periode als voorzitter, heeft De Haas zich een betrokken bestuurder betoond bij Port of Amsterdam.

CEO Koen Overtoom: “Jeroen de Haas heeft als commissaris een belangrijke rol gespeeld bij de verzelfstandiging van het havenbedrijf in 2013. En ook daarna vervulde hij een inspirerende rol in de dynamische ontwikkeling van de haven, met name op het gebied van energietransitie en de groei van circulaire activiteiten. Jeroen was de stabiele factor, die het havenbedrijf ruimte en richting gaf om zich te ontwikkelen tot de professionele organisatie en het succesvolle bedrijf dat wij nu zijn. Wij zijn hem daarvoor zeer erkentelijk. Met Jan Lagasse verwelkomen wij een zeer ervaren havenbestuurder. Wij zien er naar uit met hem samen te werken.”

Deel dit artikel