28 november 2022

Jonge werknemers aan je binden doe je zo!

Het is alle hens aan dek, volgens de Haven Young Professionals. Ze zitten kort voor het Havengildediner samen aan tafel om zich stuk te bijten op de vraag wat de Amsterdamse haven moet doen om een gewilde werkgever van de toekomst te worden voor de Next Generation. Vervolgens presenteerden ze hun visie.

Het moet lukken jongeren de haven in de krijgen, daar zijn de Young Professionals het over eens. Maar hoe? Waar moeten werkgevers zich op focussen? De Young Professionals komen al snel tot de conclusie dat er 3 pijlers zijn die havenbedrijven moeten omarmen als ze dit voor elkaar willen krijgen. Vertrouwen, verbondenheid en flexibiliteit. Lees hier de tips and tricks!

Vertrouwen
Zeg alleen wat jonge starters moeten doen, maar niet hoe, geef het vertrouwen dat ze dingen kunnen en dat je er voor ze bent als dingen fout gaan om het samen op te lossen. Laat jonge en ervaren medewerkers samenwerken, zodat ze van elkaar leren.

Verbondenheid
Hoe meer medewerkers zich betrokken voelen bij een bedrijf, hoe liever ze er blijven. Het begint met simpel plezier zoals pooltafels en borrels organiseren op de vrijdagmiddag. Verbondenheid zit ook in opleidingskansen, dit is een manier voor werkgevers om te laten zien dat ze geven om hun jonge werknemers.

Flexibiliteit
De Next Generation wil flexibel werken en met meerdere taken bezig zijn. Ze willen thuis kunnen werken of later op kantoor komen. Dat is een uitdaging in een 24/7-economie als de haven, maar het kan en het moet. Door mensen hun administratie bijvoorbeeld thuis te laten doen.

Het is overigens niet dat de haven het op bovenstaande onderdelen heel slecht doet. De haven heeft weinig hiƫrarchie: het is alsof je met familie werkt. Jongeren kunnen in de haven net zo veel verdienen als op de Zuidas, nu nog werken aan vertrouwen, verbondenheid en flexibiliteit. Dan is de haven klaar voor de Next Generation.

Lees het gehele verslag in het gedrukte magazine Ways to Sea, tevens jaaroverzicht van Amports.

Deel dit artikel