16 augustus 2019

Katoen Natie maakt groeiambities waar in Amsterdam

Bouw- en renovatieactiviteiten op het terrein van het Belgische Katoen Natie (KTN) maken duidelijk dat het bedrijf groeiambities heeft in Amsterdam. In het laatste kwartaal van 2019 opent KTN in de Horn- en Westhaven een nieuwe overdekte bulkcacao terminal voor 35.000 m² effectieve cacao-opslag
Sander Wiegersma (Terminal Manager KTN Amsterdam) en
Eugène Bleekemolen (Directeur / Global Account Manager)

De loods in de Amerikahaven is gedeeltelijk uitgerust met VNA-racking en de optie om uit te breiden met Value Added Services en Value Added Logistics. De andere loods biedt een cacaobonen capaciteit van 135.000 mt en is bestemd voor mainstream flows en gecompartimenteerde opslag voor fine-flavor cacao en/of termijnmarkt bulkcacao opslag. Deze units zijn bedoeld voor de Nederlandse en Europese grinding industry en international cocoa trade.

Optimale ligging
“De site aan de Horn- en Westhaven is een locatie met diepwater kades”, aldus Eugene Bleekemolen, directeur KTN Amsterdam en Global Accountmanager Divisie Commodities. “En dat maakt deze loods de perfecte locatie om klanten te kunnen bedienen die afhankelijk zijn van inbound en outbound flows over water; inbound coasters met megabulk en outbound via binnenvaart. En efficiënt per as via de direct nabijgelegen containerterminal CTV voor flexibele korte afstand tracties voor aankomende en uitgaande lading in containers.”

Tijd voor vernieuwing
KTN maakt door de nieuwbouw meteen een kwaliteitsslag op het gebied van duurzaamheid. Op het dak van de loodsen komen zonnepanelen en binnen gaat alles over op sensor ledverlichting. Tegelijkertijd zal de afstemming en interactie op kantoor met flexplekken en in de loodsen opschalen naar een ‘paperless’ werkomgeving. Het bedrijf optimaliseert tevens de traceability; de zogeheten separate opslag en mogelijke VAS/VAL-handling van partijen met verschillende kwaliteiten en origines voor de mainstream- en niche flows. Bleekemolen: “Cacao logistiek is decennia een traditioneel business geweest. De tijd is rijp voor vernieuwing. Dat doen we door kennis en ervaring uit het verleden te verenigen met onze moderne techniek en hoogwaardige dienstverlening. En dit koppelen we aan de wensen van onze klanten, die deze opschaling van diensten en professionalisering aanmoedigen en standaardiseren in hun requirements en tenders.”

Positie Amsterdam
De haven van Amsterdam is voor KTN en voor de gehele cacaobranche een belangrijke partner. We zien dat de Port of Amsterdam investeert en dat is goed voor de werkgelegenheid, de positie van de haven en alle betrokken stakeholders uit de cacaobranche. “Dit zal de positie van Amsterdam als grootste cacaohaven ter wereld verder verstevigen”, denkt Bleekemolen. “Waarbij de Haven Amsterdam en de politiek vanuit de betrokken NL/EU-overheidsinstanties moeten zorgen en waken voor een eerlijk ‘level-playing-field’ tussen de verschillende havens in Europa. Dit is en blijft essentieel voor het haven-gebonden en haven-verbonden bedrijfsleven.” 

Over Katoen Natie
Katoen Natie Amsterdam is ontstaan na de overname van Unicontrol Commodity B.V. (2008) en Unieveem (2009). Hierdoor werd Katoen Natie Amsterdam in één klap een belangrijke en grote Europese logistieke dienstverlener voor op- en overslag van cacaobonen (zakgoed en met name cacao in bulk) en cacao-producten zoals cacaoboter, cacaomassa, cacaokoeken en cacao poeder. KTN (divisie commodities) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste cacao logistieke dienstverleners ter wereld die aanwezig is in de cacao producerende landen en in de belangrijkste cacao bestemmingshavens. KTN levert logistiek alsmede end-to-end diensten voor cacaobonen/ halffabrikaten/eindproduct in en van West-Afrika (Ivoorkust, Ghana, Cameroun) naar Europa (Nederland, België, Frankrijk, Italië en Estland) met aanvullende doorvoer waar gewenst door haar klanten.

Deel dit artikel