24 januari 2023

Kiellegging Neo Orbis is een feit

De kiellegging van de Neo Orbis van Port of Amsterdam is een feit.  Het heuglijke moment gebeurde met het lassen van een muntje voor voorspoed en geluk voor het schip en haar bemanning. De Neo Orbis beweegt zich voort op natriumboorhydride varen en vaart daardoor volledig emissieloos. Het is bovendien het eerste schip ter wereld dat volledig op waterstof vaart.

De kiellegging markeert de start van de bouw. Naar verwachting zal de bouw eind tweede kwartaal afgerond zijn. De tweede helft van het jaar zal in het teken staan van het plaatsen van de installatie die de natriumboorhydride-korrels met puur water gaat mengen waardoor er waterstof ontstaat. Ook de bouw van het schip bij Next Generation Shipyards in Lauwersoog is innovatief. Alle onderdelen van de romp van het schip liggen als een knippatroon klaar. De lassers zullen de onderdelen aan elkaar zetten.

Neo Orbis is mede tot stand gekomen met een subsidie van H2SHIPS, een Europees project dat de maritieme toepassing van waterstof verder wil ontwikkelen voor de regio Noord-West Europa om daarmee de emissies ingrijpend te verlagen. Dit vlaggenschip is dan ook ter inspiratie voor de rest van de scheepvaart zoals de binnenvaart, shortsea, baggerij, offshore en marineschepen. De eerste onderzoeken hiernaar lopen al.

Na verwachting komt de Neo Orbis (Nieuwe Wereld) in 2024 in de vaart.

Deel dit artikel