30 maart 2022

Haven van Amsterdam krijgt recycling-fabriek voor koffiedik

Prodock, de innovatiehub in de Amsterdamse haven, heeft er vanaf 1 april een nieuwe aanwinst bij: Caffe Inc. Het bedrijf start op deze locatie met de bouw van een nieuwe recyclingfabriek voor koffiedik. Het bruine restproduct wordt gerecycled tot koffieolie.
Caffe Inc gaat koffiedik recyclen in de haven van Amsterdam

Koffieolie wordt gebruikt in producten voor persoonlijke verzorging en koffieblokken, die worden gebruikt in biobased materialen. Per ton koffiedik die wordt verwerkt bespaart Caffe Inc ongeveer 400 kilogram C02. Dat is evenveel als 16 bomen in een jaar opnemen.

Van een koffieboon komt ongeveer 1% in een kopje koffie terecht. De overige 99% is het koffiedik en eindigt nu vooral als afval. In Nederland wordt ongeveer 250.000 ton koffiedik per jaar geproduceerd. Door de huidige verwerking van dit ‘koffie-afval’ gaan waardevolle grondstoffen verloren. Ook is het een stuk minder duurzaam, want met dit verwerkingsproces wordt 8,5 miljoen kilogram CO2 per jaar uitgestoten. Daarom maakt Caffe Inc zich hard om koffiedik om te zetten in 100% circulaire en natuurlijke ingrediënten. De hoogwaardige oliën uit koffiedik kunnen worden gebruikt in persoonlijke verzorging, zoals gezichtscrème of een shampoobar.

Oprichters Josephine Nijstad (rechts) en Evaluna Marquez (links) op de nieuwe locatie van de fabriek in Prodock – Foto: Cees Hin

Daarnaast maakt Caffe Inc koffieblokken van het koffiedik. Van deze koffieblokken kunnen bijvoorbeeld panelen en plaatmateriaal worden gemaakt. Het Amsterdam Klimaat en Energie Fonds (AKEF) financiert de bouw van de nieuwe fabriek. AKEF is opgericht door de gemeente Amsterdam. Zij financiert projecten die een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2 uitstoot van de stad en een positieve impact hebben op het milieu.

Deel dit artikel