13 januari 2022

Koning Willem-Alexander opent Zeesluis IJmuiden op 26 januari

Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander opent woensdagmiddag 26 januari 2022 Zeesluis IJmuiden. Met deze handeling wordt het waterwerk officieel in gebruik genomen.
Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander op paleis Huis ten Bosch. Foto RVD Rob Tolenaar.

De nieuwe, grotere zeesluis vervangt de Noordersluis uit 1929 en laat toe dat schepen getijdeonafhankelijk het sluizencomplex IJmuiden vlot en veilig kunnen passeren. Zeesluis IJmuiden is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep en door die afmetingen de ‘grootste zeesluis ter wereld’. De bouw van de zeesluis is in juli 2016 gestart en augustus 2021 afgerond. Daarna volgde een periode van oefenen en testen door alle partijen die met de zeesluis gaan werken zoals de bedienaars, de loodsen, de slepers en de vletterlieden. Ook is er geoefend met de hulpdiensten.

Ontmoeting met de Koning
Na de opening van Zeesluis IJmuiden spreekt Koning Willem-Alexander onder meer met enkele  betrokkenen bij de bouw, bewoners en het havenbedrijfsleven.

Het project Zeesluis IJmuiden is een samenwerkingsverband van de convenantpartijen ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam samen met Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Zeesluis IJmuiden is gebouwd door aannemersconsortium OpenIJ in opdracht van Rijkswaterstaat. Het project wordt medegefinancierd vanuit het CEF-fonds (Connecting Europe Facility) van de Europese Unie.

Live volgen op TV en internet
Bij de opening van Zeesluis IJmuiden wordt rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen. Het programma is online te volgen Het programma is online te volgen via www.openingzeesluisijmuiden.nl van 14:45 uur tot 15:30 uur via www.openingzeesluisijmuiden.nl en wordt op hetzelfde tijdstip op internet en TV uitgezonden door NH Media.

Ga voor meer informatie over de bouw van Zeesluis IJmuiden naar ons online magazine Ways to Sea. Klik hier.

Deel dit artikel