21 september 2022

Memorandum of Understanding voor groene waterstof 

Tijdens de offshore wind en waterstof missie, georganiseerd door o.a. de Nederlandse Overheid, tekende Port of Amsterdam een memorandum of Understanding met Port of Cork en het ierse bedrijf EIH2 om zo een importketen te creëren voor in Ierland geproduceerde groene waterstof. 

De Ierse overheid heeft eerder dit jaar een additionele twee gigawatt aan offshore wind capaciteit aangewezen voor de productie van groene waterstof. Deze groene waterstof kan vervolgens naar de haven van Amsterdam worden geëxporteerd en daarvandaan verder worden getransporteerd naar andere bestemmingen in Europa. 

Port of Amsterdam, Port of Cork en EIH2 (Ierland’s eerste groene waterstof producent) gaan samen naar de mogelijkheden kijken om een importketen tussen Ierland en de haven van Amsterdam te ontwikkelen. Bovendien gaat de Port of Amsterdam met deze partijen samenwerken om additionele, commerciële partners te vinden die een cruciale rol zullen spelen in deze realisatie. 

Op weg naar NetZero 
De samenwerking tussen Port of Amsterdam en Port of Cork onderstreept de inzet op Europees niveau om het eerste Net Zero continent te worden. Dit houdt in dat de uitstoot van broeikasgassen gereduceerd worden tot een minimum en de overgebleven emissies uit de atmosfeer worden gehaald. Daarnaast laat de samenwerking ook de nauwe banden zien tussen de haven van Amsterdam en Cork. 

De tekenceremonie vond plaats in het bijzijn van de Ierse staatssecretaris Ossian Smyth (verantwoordelijk voor Overheidsaanbestedingen, eGovernment en Circulaire Economie) en de Nederlandse minister voor Klimaat en Energiebeleid, Rob Jetten, beiden als officiële getuigen. 

Lees meer op de website van Port of Amsterdam

Deel dit artikel