13 december 2021

NACO-huisje na 17 jaar terug achter Amsterdam Centraal

Het iconische NACO-huisje staat sinds vandaag na 17 jaar weer op zijn oude vertrouwde plek achter Amsterdam Centraal Station. De afgelopen vijf jaar stond het markante houten gebouwtje in de Zaanse Achtersluispolder en kon het rijksmonument worden gerestaureerd met geld uit crowdfunding. Vervoert met een ponton over het IJ arriveerde het pand bij steiger 7. Daar werd het met man en macht op zijn plek gezet
Het NACO-huisje werd na een reisje over het IJ op zijn plek achter Amsterdam CS gezet. Foto: Jan Reinier van der Vliet / Stadsherstel

Het kantoor van de voormalige rederij Koppe kreeg de bijnaam het NACO-huisje nadat in de jaren ’60 het kantoor werd gebruikt door de scheepsvaartafdeling van de ‘Nederlandsche Auto Car Onderneming’, oftewel NACO. De NACO was een openbaarvervoerbedrijf. “Het is uniek. Je ziet er zo één niet terug in Amsterdam en waar dan ook in Nederland”, aldus Stella van Heezik van Stadsherstel. Het NACO-huisje werd in 1919 gebouwd voor rederij Koppe, vertelt Stella: “Het is in de stijl van de Amsterdamse School maar ook met koloniale en Scandinavische invloeden. Je ziet bijvoorbeeld de blokhoutvorm er in terug. Het lag achter het CS aan een steiger in het IJ en vanaf daar vertrokken pleziervaartuigen over het IJ en IJsselmeer naar Marken en Volendam. En trouwens niet alleen voor plezier want er was ook veel beroepsvaart met vrachtverkeer.”

Dakpannen
De restauratie was beslist geen sinecure, omdat het NACO-huisje er behoorlijk slecht aan toe was en veel van het hout verrot was. Het is niet geheel af want de dakpannen moeten er nog op, maar dat doen we pas in Amsterdam omdat het anders bij het vervoer op het water te zwaar wordt, aldus Stadsherstel.

Het Scheepvaartmuseum
Ook aan de binnenkant van het pand met de originele verkooploketten moet nog flink worden gewerkt. Stadsherstel meldt dat er al een huurder gevonden voor het NACO-huisje. Het plan is dat Het Scheepvaartmuseum de locatie gaat gebruiken als een opstappunt voor de museumboot die onder andere de Hermitage, Artis en de Hortus zullen aandoen.

Klik hier voor meer informatie over het NACO-huisje en Stadsherstel.

Deel dit artikel