9 oktober 2019

AYOP op Offshore Energy 2019

Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) kijkt terug op een succesvolle presentatie tijdens Offshore Energy in de RAI (7-9 oktober). Onder de AYOP-paraplu toonden 34 bedrijven hun skills binnen het wind-nergy cluster. Voorafgaand aan de beurs presenteerde Vattenfall de planning voor het nieuwe windpark Hollandse Kust Zuid III en IV
AYOP presenteert zich op Offshore Energy in de RAI met 34 partners

Windpark
Vattenfall gaf toelichting op de set-up, planning en timing van het Windpark Hollandse Kust Zuid III en IV. De aanwezigen hebben inzicht gekregen in welke mogelijke uitvragen voor producten en diensten komen en welke kansen dit met zich meebrengt. De burgemeester van Velsen, Frank Dales, was aanwezig om de regio te promoten als windhoofdstad van Europa. “Alles wat daarvoor nodig is, bieden wij aan: wind, opleidingsinstituten en voorzieningen.” Dales benadrukte de toegevoegde waarde voor de regio op het gebied van werkgelegenheid. “Technische opleidingen zijn nog te onbekend. Gemeente Velsen doet er alles aan om dat te veranderen. Zo werken we nauw samen met Techport.”

Internationale spin-off
Hans Timmers, voorzitter NWEA (Nederlandse WindEnergie Associatie), vertelde wat de door Vattenfall gewonnen tender eigenlijk betekent voor BV Nederland. “Veel bedrijven zullen profiteren van de komst van Vattenfall in de regio. De windparken in Nederland zijn de grootste van Nederland, en dat zal internationaal spin-off geven. Samen met de uitstekende exportpositie die we hier hebben, zal de windenergie op de Noordzee aanmerkelijk toenemen Dit betekent ook kansen voor de regio voor opleiding en werkgelegenheid en de lokale supply chain.”

Subsidieloze windparken
Keld Bennetsen, projectdirecteur Vattenfall Hollandse Kust Zuid, lichtte toe hoe de aankomende projectfase van Hollandse Kust Zuid eruit ziet. “De subsidieloze windparken in Nederland zijn voor ons grote projecten. Nederland is voor Vattenfall daarmee een van de key markets. Om dit te realiseren, hebben we elkaar nodig. Daarom zoeken we de samenwerking met leveranciers en onderwijsinstellingen.” De bouw van de windparken Hollandse Kust I en II zal naar verwachting medio 2022 starten. Vattenfall zal samen gaan werken met partijen die onderhoudsschepen en services kunnen leveren. Erik Hiensch, director of O&M Offshore Vattenfall, informeerde de aanwezigen over hoe de O&M (Operation&Maintenance) set-up van het project eruit ziet, en welke opportunities er zijn. Informatie waar de leden van AYOP en NWEA individueel en in samenwerking met elkaar hun voordeel mee kunnen doen.

Winnaar tender
Eerder deze zomer werd bekend dat de vergunning voor de aanleg van Windpark Hollandse Kust Zuid III en IV in de Noordzee aan Vattenfall is toegekend. Vattenfall, ook winnaar van de tender voor kavels I en II van Hollandse Kust Zuid, zet hiermee één van de grootste windenergieparken ter wereld neer. Het park is het vierde van vijf windenergieprojecten op de Noordzee die in 2023 operationeel moeten zijn.

Deel dit artikel