12 februari 2024

Olam en Commodity Centre schakelen met cacaobonenopslag over op zonne-energie

Olam Food Ingredients (OFI) en Commodity Centre Group (CCG) gaan het veem waar Commodity Centre Netherlands cacaobonen voor OFI opslaat voortzetten op groene stroom.

Ofi en CCG hebben gezamenlijk bijna 7.000 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van het veem, wat zal leiden tot de vermindering van 1.350 ton CO2 per jaar. Dit staat gelijk aan 67.500 bomen die CO2 uit de atmosfeer opnemen. Het dakoppervlak ter grootte van twee voetbalvelden wordt benut om het gebruik van groene energie te maximaliseren. Het bedrijf verwacht dat het magazijn in de toekomst ook gecertificeerd zal worden als koolstofneutraal.

Innovatieve opslagoplossingen
Het magazijn is van cruciaal belang om ofi te helpen hoogwaardige cacaobonen te leveren aan haar wereldwijde klanten. Met behulp van een innovatief transportsysteem wordt cacao naar een van de 110 beschikbare compartimenten geleid, waardoor bulkmicrokavels worden gecreëerd die worden beheerd door CCG. Dit maakt niet alleen een grotere scheiding van bonen mogelijk om hun smaak te behouden, maar helpt ook bij het handhaven van kwaliteit en traceerbaarheid. Het bedrijf gelooft dat dit een van de weinige systemen in zijn soort is die momenteel bestaan, en dankzij de zonne-installatie wordt het proces nu uitsluitend aangedreven door hernieuwbare energie.

Duurzame ambities
Deze laatste stap maakt deel uit van de ambitie van ofi voor duurzame cacao, Cocoa Compass, die ambitieuze doelen stelt – waaronder een 30% daling van de kosten van natuurlijk kapitaal tegen 2030. Ofi heeft deze kosten in 2021 in haar wereldwijde cacaoverwerkingsactiviteiten met 11% per metrische ton productie verminderd, mede door investeringen in initiatieven voor hernieuwbare energie. Zo is er bijvoorbeeld een netwerk van biomassa-ketels die worden gestookt met cacaoschalen, dat onlangs is genomineerd voor een duurzaamheidsprijs van Edie.

Toewijding aan milieudoelen
Chris Beetge, president van Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij ofi, zei: “We zijn altijd op zoek naar manieren om decarbonisatie te bevorderen in onze cacaowaardeketen, van de boerderij tot onze verwerkingsfaciliteiten en magazijnen. De mijlpaal van het omschakelen van onze magazijnoperatie in Amsterdam naar zonne-energie is een ander voorbeeld van hoe we niet alleen vooruitgang boeken naar onze eigen milieudoelstellingen, maar ook die van onze klanten ondersteunen en de nationale klimaatagenda’s van Nederland en de EU.”

Het belang van duurzame oplossingen
Alec Gunn, CEO van Commodity Centre Group, zei: “Wij werken al meer dan 35 jaar nauw samen met ofi, waarbij we logistieke en magazijnoplossingen bieden op meerdere locaties. De Amsterdam Falcon en Osprey Terminals van Commodity Centre zijn schitterende voorbeelden van onze voortdurende toewijding aan het opnemen van duurzame oplossingen in onze activiteiten.”

Deel dit artikel