27 mei 2022

Onderdelen Windplanblauw bij TMA Logistics 

TMA Logistics voerde van maart tot april een complexe logistieke operatie uit voor Windplanblauw. Het op-en overslagbedrijf in de Amerikahaven verwerkte 227 torendelen en 111 bladen op de eigen terminal. Ondanks de ervaringen met projecten Windpark Westermeerwind en Windpark Fryslan bleek dit project toch een complexe, logistieke uitdaging. 
Foto: TMA Logistics

Windplanblauw wordt ontwikkeld in de Noordwesthoek van Flevoland. In totaal worden 71 windturbines vervangen door 61 grotere turbines. De nieuwe turbines hebben een groter vermogen en de hoeveelheid elektriciteit die hiermee wordt opgewekt staat gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van 1 miljoen huishoudens. Voordat de onderdelen per binnenvaart en via de weg richting de Flevopolder en het windpark werden vervoerd werden de torendelen en windbladen opgeslagen op de terminal van TMA Logistics.  

Complexe logistiek 
TMA commercieel manager Michael van Toledo noemde het een flinke klus. ”De zeeschepen die de onderdelen vanuit de fabrieken in Vietnam, Turkije en China meebrachten kwamen veelal tegelijk aan. Het is dan echt passen en meten om alle onderdelen van het schip op de juiste plek te krijgen. Het is van belang dat de onderdelen –die per drie op elkaar zijn afgestemd- zowel op de terminal als op het schip bij elkaar worden gehouden. Je bent dus wel de hele dag bezig met het lossen van die enorme onderdelen. Gelukkig hebben wij inmiddels veel ervaring met dit soort projecten en weten we hoe we zorgvuldig met deze grote kwetsbare onderdelen om moeten gaan”. 

Ruimte 
Qua ruimte was dit project best een opgave voor TMA.  Voor dit project was uitgegaan van zo’n 6,5 hectare opslag. Inmiddels bezetten de onderdelen al ruim 11 hectare. Van Toledo: “De ruimte in de haven is schaars, dit betekent dat wij de ruimte optimaal moest benutten. Opstapelen is geen optie in verband met de schade aan de onderdelen. Het is dus een kwestie van puzzelen.”  

Vacatures 
Ook het opvullen van het personeelstekort noemt TMA een uitdaging. Hoe vind je het juiste personeel voor dit soort klussen? Van Toledo: “Door de snelle groei loopt TMA Logistics hier tegenaan. Denk aan kraandrijvers, vrachtwagenchauffeurs, of mensen in de scheepsruimen. Door onze snelle groei lopen wij ook hier tegenaan. Daarom zijn we nu al bezig om te kijken welke expertise we over een paar jaar nodig hebben. Zo zijn we recent gestart met de website www.werkenindeamsterdamsehaven.nl om mensen te werven.” 

Deel dit artikel