3 maart 2021

Orangegas opent eerste H2-pompstation in de haven

Amsterdam heeft de primeur om als eerste havenstad de komst van een waterstofstation te mogen begroeten. Het nieuwe pompstation is van Orangegas en ligt op een steenworp afstand van de A5 aan Australiëhavenweg 116 en is 24/7 geopend. Personenauto’s (700 Bar) en later dit jaar ook vrachtwagens (350 Bar) kunnen hier 24/7 terecht om deze nieuwe brandstof te tanken. Na Den Haag is Amsterdam de tweede stad waar waterstof tanken mogelijk is. Met het nieuwe waterstof station telt Nederland zes openbare waterstof stations.
Het nieuwe waterstofstation van Orangegas bevindt zich aan de Australiëweg in Amsterdam-Westpoort.

Het waterstof station is gerealiseerd op een locatie van OG waar uitsluitend 100% schone brandstoffen wordt aangeboden: Bio-CNG (Groengas), elektriciteit en vloeibare Co2 en binnenkort ook HVO100 en LBG. Mét het waterstof toegevoegd, is dit de eerste en daarmee unieke locatie in Nederland waar op één locatie uitsluitend een breed pallet aan schone brandstoffen wordt aangeboden. “Een dergelijk initiatief past uitstekend bij de verduurzamingsstrategie van Port of Amsterdam. Het draagt bij aan de noodzakelijke schaalvergroting van waterstof.” aldus de Port of Amsterdam.
Joyce van Os de Man, directeur Benelux bij OG: “Hoe trots kun je zijn? Het is ongelooflijk gaaf dat het waterstof station in Amsterdam nu open is op ons 100% eigen tankstation waar ook andere schone brandstoffen wordt aangeboden. Het hele team heeft keihard gewerkt om het zo snel mogelijk te realiseren. Met dit station sluiten we perfect aan bij het zero-emissie beleid van de Gemeente Amsterdam, al zijn biobrandstoffen well-to-wheel minimaal net zo duurzaam en zou dit tevens in het beleid omarmt moeten worden.”

Joyce van Os de Man, directeur Benelux bij Orangegas.

Het station
De leverancier van het waterstof station is Nel Hydrogen uit Denemarken. Nel is één van de best bewezen en grootste aanbieders in Europa op gebied van Waterstof. Rijngas en HyGear dragen zorg voor het waterstof op deze locatie.

Gemeente Amsterdam als klant
De gemeente Amsterdam is een van de klanten die in 2021 met zes vuilniswagens op waterstof gaat rijden en hebben de ambitie dit verder uit te breiden in de toekomst. Naast de gemeente zijn er voornamelijk particulieren en taxi’s die op waterstof rijden. Er is veel interesse uit de transport en bouwbedrijven om met de komst van dit tankstation over te schakelen met waterstof vrachtwagens.

Ambitie OG
OG heeft de ambitie om één van de grootste aanbieders te worden op gebied van waterstof in Europa en is momenteel actief met tien projecten bezig. Locaties waar de stations gerealiseerd gaan worden zijn o.a. in Leeuwarden, Schiphol, Borne, Heerenveen, Delfzijl, Breda en op diverse plekken in Drenthe.

Deel dit artikel