21 april 2021

Port of Amsterdam krijgt scheepsanker cadeau

Port of Amsterdam is verrast met een historisch anker. Het 1100 kg wegende cadeau heeft inmiddels een prominente plek voor het Nautisch Coördinatie Centrum na een verblijf in het centrum van de stad.
Historisch anker bij Nautisch Coördinatie Centrum
Historisch anker bij Nautisch Coördinatie Centrum

Het scheepsanker lag geruime tijd in de binnentuin van het kantoorpand aan de Vijzelgracht. Het pand is echter verkocht en de nieuwe eigenaar had niet de intentie op het anker over te nemen. De Gemeente Amsterdam benaderde Port of Amsterdam en die reageerde enthousiast: “Wij zijn heel blij met dit mooie pronkstuk. Vanzelfsprekend staat het symbool voor onze nautische taken en ons hart voor de scheepvaart. Het komt bij het mooie nieuwe NCC te staan. Daar lichten wij dagelijks met trots en gedrevenheid onze eigen ankers om de haven veilig te houden!” aldus Jordy Husslage, Hoofd Operatie bij Port of Amsterdam.

Het nautisch coördinatie centrum (NCC) is de plek waar sinds kort de technische staf, planners en een deel van de operationele medewerkers van Port of Amsterdam zijn komen te werken. Het pand – dat geheel duurzaam en circulair is gebouwd- werd namelijk pas in oktober 2020 in gebruik genomen. Het scheepsanker biedt een fraai contrast in combinatie met het hypermoderne gebouw aan de capriweg en is zeker op zijn plek bij het NCC.

Herkomst gezocht!
De geschiedenis van het anker is onbekend. Het is overduidelijk een oud en origineel scheepsanker maar vanwege het ontbreken van een inscriptie is de historische context moeilijk te achterhalen. Ook zijn er geen primaire bronnen gevonden die meer kunnen vertellen over de herkomst of kunnen toelichten met welke reden het in de binnentuin van het kantoorpand aan de Vijzelgracht 22 terecht is gekomen. Wij zijn op zoek naar info! Heeft u wel informatie over de herkomst van het scheepsanker? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar amports@amports.nl.

Deel dit artikel