19 februari 2020

PreSail IJmond 2020 staat (bijna) voor de deur

Eens in de vijf jaar vormen de havens van IJmuiden en Beverwijk het startpunt van SAIL Amsterdam. In augustus van dit jaar is het weer zo ver! De komst van de tall ships wordt op zondag 9, maandag 10 en dinsdag 11 augustus gevierd met het nautische en culturele evenement PreSail IJmond. In 2015 trok het evenement maar liefst 50.000 bezoekers, maar de verwachting van het aantal bezoekers is dit jaar gestegen naar 60- tot 80.000.
PreSail IJmond 2015

De organisatie van PreSail IJmond, waarvan de kern wordt gevormd door een combinatie van vrijwilligers en professionals, werkt al maanden aan de invulling van het programma. Zeker is dat de succesvolle onderdelen van het Havenfestival IJmuiden zullen terugkeren. Het gaat onder meer om de gratis rondvaarten, Noordzeevis uit IJmuiden, de festivalmarkt, de museumtent en de verschillende podia.

Grootste publiekstrekkers zijn uiteraard de imposante tallships die aan de kade liggen. De komst van de Clipper Stad Amsterdam, de Aphrodite, zeiljacht de Dwinger en de VO 65 Childhood1 (voorheen Team Brunel) zijn inmiddels bevestigd. De schepen die hebben deelgenomen aan de Tall Ship Race 2020 vertrekken op zondag 9 augustus uit het Noord-Franse Duinkerken. Afhankelijk van de wind komen zij of 10 of 11 augustus de haven van IJmuiden of Beverwijk binnenvaren, waar zij zich bij de andere tallships voegen die op 12 augustus meedoen aan Sail-In. De schepen die niet meedoen aan de Tall Ship Race melden zich mogelijk al eerder.

Voor de invulling van het culturele programma wordt samengewerkt met culturele en maatschappelijke organisaties in de IJmond. Zo werkt PreSail IJmond samen met onder andere Stichting Welzijn (Velsen en Beverwijk) en de Stadsschouwburg Velsen. Hierdoor krijgen tientallen regionale muziek- en theatermakers de kans zich aan een groot publiek te presenteren en wordt ervoor gezorgd dat ook de ouderen van PreSail kunnen genieten. Zo komt Brigitte Kaandorp naar IJmuiden om samen met bezoekers van de buurtcentra een sing-a-long voor te bereiden waar iedereen op 11 augustus aan mee kan doen.

In Beverwijk vinden op dinsdag 11 augustus PreSail-activiteiten plaats in Zeehaven De Pijp. In IJmuiden zijn activiteiten op de Trawlerkade (waar het Havenfestival plaatsvindt), maar ook op de Halkade, het Sluisplein en de Kop van de Haven. Om de veiligheid van de bezoekers te kunnen waarborgen zijn er tijdens PreSail meerdere wegen afgesloten. Het publiek wordt opgeroepen zoveel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te komen.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Velsen, gemeente Beverwijk, Provincie Noord-Holland, Economische Samenwerking IJmond en een groot aantal bedrijven, waaronder Cornelis Vrolijk, Rabobank, Zeehaven IJmuiden en Kloosterboer. Citymarketing Velsen (.IJmuiden) is promotiepartner van PreSail IJmond.

De organisatie van PreSail IJmond is nog op zoek naar vrijwilligers die voor, tijdens en na het evenement willen meehelpen. Aanmelden kan via het formulier op www.presailijmond.nl.

Deel dit artikel