2 maart 2023

Primeur voor Amsterdamse haven: Waterstof in poedervorm

De Amsterdamse haven is een stap verder in het realiseren van een duurzame brandstofhub. Zenith Energy Terminals en Electriq Global hebben een intentieverklaring getekend voor de bouw van de eerste waterstofpoederfabriek ter wereld. De fabriek komt op het terrein van Zenith te staan.
mensen pak ondertekening
vlnr Mark Hoolwerf (Port of Amsterdam), Edu Meytal (Electriq), Danny Weber (Electriq), Gert Jan Nieuwenhuizen (Port of Amsterdam), Ellen van der Veer (Port of Amsterdam). 2e rij Baruch Halpert (Electriq), Ellen Ruhotas (Zenith Energy), Koen Overtoom (Port of Amsterdam)

Electriq ontwikkelde een technologie om het waterstof uit het poeder terug te winnen en om te zetten in elektriciteit. Om deze reden kan deze partij dus zeker worden aangeduid als waterstofspecialist. Deze ontwikkeling maakt het mogelijk om activiteiten te verduurzamen waarbij nu dieselgeneratoren gebruikt worden. Waterstof in poedervorm is veilig en heeft alleen water nodig voor een reactie. Er zijn geen aansluitingen nodig en dus onafhankelijk van het elektriciteitsnet.

Amsterdam als waterstofhub
De fabriek is de eerste ter wereld in zijn soort en wordt gebouwd op de terminal van Zenith Energy in het Amsterdamse havengebied. Zenith slaat brandstoffen en energiedragers op en verwerkt deze op de terminal gelegen aan de Hornweg. Op deze locatie staan 69 koolstofstalen tanks met een gecombineerde inhoud van ruim een miljoen kubieke meter.

Port of Amsterdam is blij met de komst van deze fabriek en volgens Koen Overtoom (CEO) een prachtig voorbeeld van de doorlopende energietransitie die plaatsvindt in de Amsterdamse haven, waarbij wordt toegewerkt naar het realiseren van een duurzame brandstof-hub.

Lees het gehele persbericht hier

Deel dit artikel