19 juni 2020

Riviercruise start weer voorzichtig op: eerste schip arriveert 20 juni

Nu de coronamaatregelen door de overheid zijn versoepeld, is het weer mogelijk om activiteiten tot 30 personen te organiseren. Voor de riviercruise is dit goed nieuws. Vanaf deze maand zullen we weer kleinere riviercruiseschepen in de haven van Amsterdam gaan zien. Port of Amsterdam verwacht het eerste schip te verwelkomen op 20 juni a.s.

Monic van der Heyden, Commercieel Manager Riviercruise bij Port of Amsterdam is voorzichtig optimistisch: ‘We gaan stapje-voor-stapje weer van start’. We zagen alweer wat rondvaartboten in de grachten en vanaf deze maand zullen we weer een aantal riviercruiseschepen in de haven gaan zien. De schepen mogen weer komen, maar wel onder strenge voorwaarden. Volgens de Noodverordening mogen er maximaal 30 mensen aan boord, moet er rekening worden gehouden met de 1,5 meter afstand en is het belangrijk dat de hygiënemaatregelen in acht worden genomen.

Veiligheid boven alles
Om geheel volgens de Noodverordening te handelen heet Port of Amsterdam op dit moment alleen de zogenoemde fiets/vaar vakantieschepen welkom. Deze kleinere riviercruiseschepen varen enkel met kleinere gezelschappen en hebben vaak geen bussen nodig omdat passagiers zelf met hun fietsen aan boord gaan. In de maand juni verwacht het havenbedrijf maximaal vijf van deze schepen. Om de schepen en de passagiers veilig te ontvangen, heeft Port of Amsterdam het dubbel afmeren verboden, zijn er onder andere looproutes en wegbewijzering op de steigers en kade geplaatst en zijn stewards ingezet om een oogje in het zeil te houden.

Ook na 1 juli geen zeecruise schepen in de havens van Amsterdam
Over de komst van zeecruiseschepen in de havens van Amsterdam is Monic van der Heyden vrij duidelijk. ‘Ook al komt de volgende uitbreiding tot 100 personen er op 1 juli aan, dan zal de zeecruise nog niet kunnen starten. Dus ik zie dat vooralsnog niet gebeuren.’ Van der Heyden zegt wel dat de volgende versoepeling wel voor grotere riviercruiseschepen de mogelijkheid om te starten kan bieden. Alleen weet het havenbedrijf op dit moment niet hoeveel animo daarvoor is.

Meer weten over de maatregelen rondom riviercruiseschepen in de havens van Amsterdam? Klik hier en ga naar de website van Port of Amsterdam.

Deel dit artikel