22 juni 2023

Ron Davio geridderd tijdens afscheid als AYOP-voorzitter

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 22 juni jl. droeg Ron Davio na 12,5 jaar het voorzitterschap van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) over aan Peter van de Meerakker, voormalig vicevoorzitter van AYOP. Bij zijn afscheid werd Ron Davio verrast met de uitreiking van de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, uitgereikt door Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning van Noord-Holland, en Frank Dales, burgemeester van de gemeente Velsen.
Ron Davio wordt geridderd

Sinds zijn aantreden in 2010 heeft Ron Davio zich ingezet voor de offshore vereniging in het algemeen en de ontwikkeling van offshore windenergie in het bijzonder. Dankzij zijn overtuiging, verbindingskunst, enthousiasme en visie is de windenergie in het Noordzeekanaalgebied tot volle ontwikkeling gekomen en is het klaar voor de grote uitdaging van de bouw van nieuwe windmolenparken. Deze parken moeten tegen 2030 in totaal 21 gigawatt aan energie genereren. Ron Davio heeft ook bijgedragen aan het vraagstuk van het ontmantelen van oude productieplatforms en de ontwikkeling van waterstof.

Voortrekkersrol in plannen voor de Energiehaven

Samen met Port of Amsterdam, Zeehaven IJmuiden N.V., gemeente Velsen en provincie Noord-Holland heeft Ron namens AYOP ook een voortrekkersrol gespeeld bij de plannen voor de Energiehaven op het terrein van de voormalige Averijhaven. Deze nieuwe Energiehaven is nodig om de groei van de offshore windenergie te faciliteren, met name voor het overslaan van onderdelen voor windmolenparken en het realiseren van lichterplaatsen die vanwege de nieuwe Zeesluis IJmuiden moesten worden verplaatst. In 2018 ontving Ron Davio voor deze inspanningen de prestigieuze Havenpenning. Naast zijn toewijding aan AYOP heeft Ron Davio ook een onschatbare bijdrage geleverd aan onder andere Telstar 1963 N.V., Stichting Zeekadetkorps IJmond, Rabobank, Zeehaven IJmuiden NV en Rotary Velsen. Als erkenning voor zijn inzet ontving hij de ridderorde Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Deel dit artikel