1 oktober 2019

Russische onderzeeër weg uit NDSM-haven en ontmanteld

De zwarte onderzeeër Foxtrot B-80 die al sinds 2002 in de NDSM-haven ligt, zal op kosten van de gemeente Amsterdam worden gesloopt. Bekend is dat het gevaarte veel asbest en afvalstoffen bevat
Na 17 jaar wordt de Foxtrot verwijderd uit de NDSM-haven en ontmanteld

De zwarte onderzeeër Foxtrot B-80 die al sinds 2002 in de NDSM-haven ligt, zal op kosten van de gemeente Amsterdam worden gesloopt. Bekend is dat het gevaarte veel asbest en afvalstoffen bevat. Ook is het schip behoorlijk roestig. Het stadsbestuur heeft daarom besloten om de Foxtrot te verplaatsen naar een slooplocatie. Vanaf 25 november worden de voorbereidingen voor de sloop gestart. Een metaalverwerkingsbedrijf uit Delfzijl gaat het schip demonteren.

De Foxtrot komt uit Letland en werd in 1956 in gebruik genomen door de Russische Sovjetvloot. In 1991 haalde een groep ondernemers de onderzeeër naar Nederland met het plan om in de Foxtrot presentaties en bijeenkomsten te houden. Dat project mislukte, waardoor het schip sinds lange tijd ongebruikt in het IJ bleef liggen. In december wordt de onderzeeër de haven uitgesleept richting Rotterdam. Het slopen zal naar verwachting een groot deel van 2020 in beslag nemen.

Deel dit artikel