25 januari 2021

Samskip breidt lijnverbinding Ierland uit met Amsterdam

Samskip voert zijn shortsea-containerverbindingen tussen Ierland en Noord-Europa op met Dublin-Amsterdam v.v. De vaste lijndienst start met ingang van deze week en vertrekt elke maandag vanaf de terminal van TMA Logistics in Amsterdam met (reefer) containers, tanks en flatracks. Met name klanten in fast moving consumer goods, bouwmaterialen of grondstoffen kunnen hiervan profiteren. Dublin Port is de grootste haven van Ierland. Hier passeerde in 2020 meer dan 34 miljoen ton lading en arriveerden er 7282 schepen.
Vanaf eind januari wordt dit elke maandagavond een vertrouwd beeld bij TMA Logistics.
Foto: Max Dijksterhuis.

Samskip voerde al shortsea-diensten vanuit Rotterdam en biedt spoor-, binnenvaart- en wegvervoerders nu een nieuwe verbinding op Ierland aan via Amsterdam.

“De lancering van de service komt in een periode waarin importeurs en exporteurs van goederen tussen Ierland en Europa hun opties afwegen naarmate de gevolgen van de Brexit voor het beheer van de toeleveringsketen duidelijk werden”, aldus Thijs Goumans, hoofd van Ireland Trade, Samskip. “De wekelijkse verbinding betekent dat Ierse importen post-Brexit-uitdagingen met betrekking tot goederen kunnen omzeilen. Tegelijkertijd profiteert de export van een groter bereik naar EU-markten in Noord-Nederland, Duitsland en daarbuiten.”

Zekerheid
De vrachtmarkt tussen Ierland en Noord-Europa bevindt zich in een dynamische fase. Goumans: “Lijndiensten voor containers van/naar Amsterdam bieden supply chain-managers die de Nederlandse en Duitse markten bedienen de zekerheid waarop ze hun bedrijfsgroei kunnen afstemmen. Afhankelijk van het succes van Amsterdam-Dublin volgt er uitbreiding van de lijn naar andere havens  in Ierland.

Port of Dublin. Hier passeerde vorige jaar 36,9 miljoen ton lading en kwamen 7282 schepen aan.

Strategische positie
Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam: “We zijn erg blij met deze uitbreiding van het shortsea netwerk van de haven. Het onderstreept de kracht van de diensten die Samskip en TMA Logistics bieden, evenals de strategische positie van de haven van Amsterdam in Europa. Ierland is een sleutelmarkt en in deze snel veranderende tijden biedt een directe verbinding enorme kansen. We zullen blijven samenwerken met TMA, Samskip en internationale partners om van deze service een blijvend succes te maken.”

 Verdere groei
“Samskip’s bestaande railverbinding naar Duisburg en TMA’s congestievrije vervoer over de weg vanuit Amsterdam bieden groeimogelijkheden in de sector fast moving consumer goods (FMCG-volumes) op Ierland v.v. export van farmaceutische en zuivelfabrieken”, aldus Michael van Toledo, General Manager TMA Logistics Amsterdam. “De service past helemaal bij onze ambities om Amsterdam te laten groeien als belangrijke hub voor shortsea-containeractiviteiten. En omdat containervervoer over de weg via Engeland vertraging oploopt door Brexit, lijkt verdere groei van de verbinding vanuit Amsterdam richting Zuid-Ierland v.v. kansrijk.”

Overzicht van de bestaande lijndienst van Samskip op Ierland.
Deel dit artikel