13 oktober 2020

Samskip breidt short sea netwerk uit

Afgelopen zaterdag werd de ms Vanquish van multimodaal transportbedrijf Samskip verwelkomd bij TMA Logistics in de haven van Amsterdam. Deze ontvangst luidde de start in van een nieuwe containerlijndienst tussen de Schotse haven Grangemouth (eigendom van Forth Ports) en Amsterdam. De uitbreiding van Samskip gaat hand in hand met de strategische focus van Port of Amsterdam op het verder ontwikkelen van het short sea en intermodale aanbod.
Fotocredit: Haven van Grangemouth

Een paar maanden voor Brexit is deze nieuwe verbinding een belangrijke stap. Er is een toenemende vraag naar betrouwbare en efficiënte verbindingen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk die ook in nieuwe, complexe situaties hun taak blijven vervullen. Daarnaast ziet Samskip ook een groeiende vraag vanuit de Schotse markt voor transportmogelijkheden naar continentaal Europa, onder andere voor voedsel en dranken, papier en staalproducten. De haven van Amsterdam heeft traditioneel een sterke handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk en deze verbinding biedt additionele mogelijkheden voor exporteurs naar en importeurs vanuit de Schotse en Noord-Engelse markten.

De short sea en intermodale verbindingen zijn weer verder gegroeid in de haven van Amsterdam in de afgelopen maanden. In augustus werd een directe railservice gelanceerd tussen Amsterdam – Duisburg en Amsterdam – Wuhan door Samskip en Nunner Logistics. De lading die vanuit Azië richting Amsterdam wordt vervoerd is veelal bestemd voor de Britse markt en sluit dus goed aan op de short sea verbindingen naar het Verenigd Koninkrijk. Naast Grangemouth zijn er ook lijndiensten richting Hull en Tilbury. Daarnaast verwelkomde TMA Logistics ook een nieuwe lijndienst richting Noorwegen, waarmee de havens van Stavanger, Haugesund en Bergen verbonden worden met Amsterdam. Deze ontwikkelingen onderstrepen de aantrekkingskracht van short sea in de haven van Amsterdam.

Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam: ‘Europa’s grootste multimodale transportbedrijf Samskip is een belangrijke strategische partner voor ons als het gaat om het creëren van nieuwe logistieke verbindingen. Met de verbinding naar Grangemouth zetten wij Port of Amsterdam verder op de kaart in Schotland en geven wij onze klanten meer mogelijkheden. Deze nieuwe wekelijkse lijndienst past uitstekend bij onze gedeelde ambitie met TMA Logistics om ons short sea netwerk verder te vergroten. De internationale partnerships die wij aangaan met partijen als Forth Ports spelen hier een faciliterende rol in.’

David Besseling, Head of UK Trade bij Samskip: “Afgezien van het geografische voordeel voor een aantal klanten, bieden wij met TMA in Amsterdam efficiënte cross docking en intermodale achterlandverbindingen naast onze diensten vanuit Rotterdam. Het is fantastisch om te zien hoe onze klanten ons steunen om deze mogelijkheden verder uit te breiden voor de Schotse markt. De tweede wekelijkse afvaart via Grangemouth zal de overall short sea dienst op Schotland verder versterken en klanten in staat stellen om hun carbon footprint te verbeteren en meer trailer conversie mogelijk maken.”

Derek Knox, Senior Port Manager bij Port of Grangemouth: “It’s great news for Grangemouth and for the Scottish market that Samskip have chosen the port for this additional call on their growing short-sea European service. The Port of Grangemouth plays a key role in Scotland’s logistics and freight sector and this additional call will increase the frequency of vessels connecting to mainland Europe and provide an enhancement to the current offering from the Port to the Scottish Market. Grangemouth is Scotland’s key strategic freight hub with the country’s largest container port. Samskip’s customers will benefit from our efficient and fast turnaround times in addition to the many advantages that can be obtained from our key strategic location within Scotland”.

Deel dit artikel