11 maart 2020

SHIP verwelkomt 100.000ste bezoeker

SHIP in IJmuiden verwelkomde 10 maart Hans Schoonebeek als 100.000ste bezoeker. De gelukkige werd door Nienke Bagchus van Rijkswaterstaat onthaalt met een cheque voor een exclusief bezoek aan de zeesluis in aanbouw. Een tour die mede mogelijk wordt gemaakt door Aannemersconsortium OpenIJ. Het Sluis Haven Informatie Punt vertelt het verhaal over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld en de havens van Amsterdam
Hans Schoonebeek en Nienke Bagchus (Directeur Rijkswaterstaat)

SHIP besteedt in haar expositie veel aandacht aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. Daar is veel vraag naar, weet ook Nienke Bagchus: ‘Rijkswaterstaat en OpenIJ krijgen heel veel verzoeken om een kijkje te mogen nemen bij de aanleg van de nieuwe zeesluis. Verzoeken die we helaas moeten afwijzen vanwege de beperkte ruimte op het bouwterrein, omdat we ‘bouwen op een postzegel’. Dan is het mooi dat SHIP voorziet in die behoefte en het verhaal met alle ins en outs vertelt.

Noordzeekanaalgebied

De andere belangrijke pijler waar de interactieve tentoonstelling op rust, zijn de ontwikkelingen in het Noordzeekanaalgebied. In de verschillende ruimtes in het SHIP kom je meer te weten over de regionale, nationale en internationale rol van de havens van het Noordzeekanaal en de werkgelegenheid én beroepsmogelijkheden in de techniek. Ook is er aandacht voor duurzaamheid en innovatie, zoals de energietransitie, waar op dit moment stappen in worden gemaakt in het havengebied. In het SHIP zijn daarnaast diverse vergaderruimtes voor zakelijke bijeenkomsten en is er een restaurant met een dakterras met fraai uitzicht op het sluizengebied.

Kom ook naar SHIP!

Het markante rode SHIP-gebouw is geopend sinds 31 maart 2017 en ligt pal naast de plek waar de nieuwe zeesluis nu wordt gebouwd. SHIP is zeven dagen per week van 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken. Een rondleiding kost 5 euro en is te boeken via www.ship-info.nl. SHIP is te vinden aan de noordkant van het sluizencomplex in IJmuiden aan de Noordersluisweg. De route vanaf de zuidkant van het kanaal loopt via de Velsertunnel en vervolgens via de afslag voor Tata Steel richting de sluizen. Ook kan gebruik worden gemaakt van de pont die tevens beschikbaar is voor voetgangers, fietsers en bromfietsers.

Deel dit artikel