30 oktober 2020

Startup ReefSystems installeert kunstmatig rif in IJmuiden

ReefSystems, een Amsterdamse Startup gevestigd in Prodock, installeerde afgelopen week in IJmuiden kunstmatige riffen om de groei van het lokale onderwaterleven te stimuleren. Port of Amsterdam zet zich samen met o.a Provincie Noord-Holland, Gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht al jaren in om de vismigratie te versterken. ReefSystems plaatst de tweede installatie op 3 november 2020

Met deze installatie hoopt ReefSystems een stap te zetten in de richting van grotere rif installaties bij windmolenparken in de Noordzee.  De verschillende microhabitats van ReefSystems bieden voedsel, schuilplek en voortplantingsgebied voor een grote diversiteit aan soorten, waardoor populaties weer kunnen groeien en lokale ecosystemen herstellen. De rif installatie bij IJmuiden is de eerste van drie installaties van het overkoepelende Noordzeekanaal project.

Modular Sealife System
ReefSystems ontwerpt en produceert systemen die de biodiversiteit bevorderen. In dit geval een kunstmatig rif; het ‘Modular Sealife System’, zoals de oprichters het zelf noemen. In samenwerking met Port of Amsterdam, Rijkswaterstaat en Wageningen Universiteit wordt hiermee de groei van verschillende populaties onder water in het Noordzeekanaal gestimuleerd. Gebrek aan habitats is na visserij, het blokkeren van migratiewegen en vervuiling, de grootste oorzaak van de afnemende biodiversiteit. Door het installeren van kunstmatige riffen wordt nieuw leefgebied gecreëerd voor lokale- en migrerende vissoorten, schaal- en schelpdieren. 

Versterking van Vismigratie
Port of Amsterdam is al jaren actief lid van de werkgroep Vismigratie Noordzeekanaalgebied. Samen met de provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschappen Hollands Noorderkwartier en Rijnland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Rijkswaterstaat, Gemeente Amsterdam en Sportvisserij MidWest Nederland. Deze groep probeert de vismigratie te versterken.

Dit bericht is afkomstig van Port of Amsterdam. Meer weten over Port of Amsterdam, Prodock of ReefSystems? Ga dan naar www.portofamsterdam.com

Deel dit artikel