31 maart 2020

Tata Steel ziet enorme stijging in vraag naar staal voor blik

Hoewel bepaalde afdelingen in de staalsector te maken hebben met een verminderde vraag als gevolg van de corona-maatregelen, is de vraag naar verpakkingsstaal op dit moment groter dan ooit. Onder andere consumenten kopen veel meer ingeblikt voedsel dan normaal. Tata Steel werkt met man en macht om de toenemende vraag naar staal voor blik te kunnen verwerken.
Foto KOEN SUYK

Zowel in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk en België draait de productie van verpakkingsstaal wegens de enorme vraag op volle kracht. Tata steel is een belangrijk onderdeel in de voedselketen doordat zij verpakkingsstaal aan producenten binnen de voedselmiddelenindustrie, waaronder ingeblikte groenten en melkpoeder voor babyvoeding leveren. Het is wel een uitdaging om de productie ”op volle toeren” te laten draaien, aldus het bedrijf. Tata Steel heeft namelijk extra maatregelen getroffen om de veiligheid van haar medewerkers zo goed mogelijk centraal te stellen. Maar ondanks de maatregelen en de onzekerheden rondom het virus gaat het team van Tata Steel er vol voor!

Een veilige werkplek
Het beschermen van de medewerkers van Tata Steel heeft prioriteit. De werkplekken zijn om die reden inmiddels zo ingericht dat 1,5 meter afstand tussen personen gegarandeerd kan worden. Daarnaast vindt het dagelijks overleg zo veel mogelijk plaats via Skype en zijn mensen die thuis kunnen werken gevraagd dat te doen. Verder wisselen experts in het productieproces elkaar af om te voorkomen dat ze tegelijkertijd ziek zouden kunnen worden en dit tot problemen leidt op cruciale plekken in het proces. Ook tussen de verschillende locaties in Nederland, de UK en België is veel contact om ‘best practices’ te delen en te zorgen voor een veilige werkplek.

Ondanks de huidige situatie lukt het goed om de productie op gang te houden. Dit is voor een groot deel te danken aan de goede moraal onder de medewerkers. Er is begrip voor ieders situatie, men zoekt oplossingen en ze helpen elkaar. Iedereen zet zijn schouders eronder in deze moeilijke tijden.

Over verpakkingsstaal
Tata Steel levert rollen verpakkingsstaal aan zijn klanten, die hier blikken van maken. De rollen staal wegen gemiddeld 10 ton en zijn vaak maar 0.2 mm of dunner. Producenten kiezen voor blik als verpakkingsoptie gezien het een milieuvriendelijk, vervormbaar alternatief is waarin voedsel voor een lange periode kan worden bewaard. Maar liefst 95 procent van al het blik wordt in Nederland weer opgehaald en gerecycled, significant meer dan andere verpakkingsmaterialen

Deel dit artikel