22 april 2021

Tres Hombres terug bij Chocolatemakers na zes maanden

De Tres Hombres is terug in de haven van Amsterdam. Het zeilschip vervoerde in opdracht van Chocolatemakers lading van de Dominicaanse Republiek naar Amsterdam en meerde na zes maanden af aan de kade achter de chocoladefabriek. Bemanning, personeel en directie lostte vervolgens negen ton Trinitario cacaobonen, driehonderd kilo natuurlijke cacaoboter en twee zakken zeezout.
Tres Hombres credit: Chocolatemakers

De cacaobonen van de Tres Hombres slaat Chocolatemakers op tot in de fabriek de productie start van de gelijknamige reep. Zowel de Tres Hombres-40% met zeezout en de Tres Hombres-75% met cacao nibs worden gemaakt van cacaobonen uit het Caraïbisch gebied.

Tres Hombres
Al sinds 2012 werkt Chocolatemakers samen met de Tres Hombres. Het gerestaureerde zeilschip uit 1943 vervoert jaarlijks ongeveer tien ton aan cacaobonen voor de Amsterdamse onderneming. Het zeilschip vaart vanuit de Caraïben naar Amsterdam op enkel windenergie. De reis omvat ruim vijfentwintigduizend kilometer en is onderweg zeer onderhevig aan weer en wind. Afhankelijk van de weersomstandigheden komt het schip rond juni of juli aan in Amsterdam. In het najaar zet het zeilschip weer koers naar de Dominicaanse Republiek voor weer een nieuwe lading aan cacaobonen voor die (h)eerlijke chocoladerepen.

Emissievrij
Chocolatemakers, dat niet alleen fairtrade maar ook duurzame chocoladerepen produceert, voldoet via het verschepen met de Tres Hombres aan de doelstelling om zo schoon en eerlijk mogelijk te produceren. Ook het aan land brengen van de ontzettend zware juten zakken met kilo’s cacaobonen erin vindt volledig CO2-neutraal plaats. Daarnaast worden de chocoladerepen verwerkt op bijna geheel uitstootloze wijze, daarin is het bedrijf een wereldwijde pionier. Naast het emissie loze vervoer van de bonen, draait ook het Amsterdamse pand van het bedrijf op zonne-energie en worden de repen die voor consumenten in Duitsland bestemd zijn met de fiets vervoerd.

Deel dit artikel