26 april 2022

Très Hombres terug bij Chocolatemakers

Jaarlijks verscheept het zeilschip Très Hombres een grote lading cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek naar de Chocolatemakers in Amsterdam. Afgelopen week was het eindelijk weer zo ver, na een reis van zes maanden arriveerde het schip aan de kade in Westpoort.

Het duurzame zeilschip
Het uit 1943 gerestaureerde zeilschip is ruim 30 meter lang en vaart sinds 2012 voor de Chocolatemakers over de Atlantische Oceaan naar de Dominicaanse Republiek. De reis van ruim vijfentwintigduizend kilometer wordt enkel op windenergie afgelegd. Het zeilschip is dan ook ambassadeur voor een schoner zeetransport, op initiatief van de drie vrienden Arjen van der Veen, Jorne Langelaan en Andreas Lackner. In het najaar zet de Très Hombres weer koers van Amsterdam naar de Caraïbische Zee voor een nieuwe lading cacaobonen.

(H)eerlijke cacao
Naast de tonnen cacao, was aan boord ook een lading rum en gin aanwezig. Deze dranken worden later gebruikt om extra smaak te geven aan de uiteindelijke chocoladereep. Vervolgens werden de vele zware zakken cacaobonen van boord gehaald en opgeslagen in een loods. Later zullen de bonen duurzaam verwerkt worden in de fabriek van de Chocolatemakers, waar het pand op van zonne-energie voorzien wordt. Naast het duurzame vervoer en de verwerking van de cacao, is een belangrijk aspect dat de boeren een goede prijs krijgen voor hun cacao en worden aangezien als ware ondernemers. 

Tijd voor een (h)eerlijke chocoladereep.

Deel dit artikel